Zelf brood maken stond bovenaan mijn to-bake lijst voor 2017. Waarom dan niet starten met het populaire Italiaanse brood: focaccia. Zelf focaccia maken blijkt eigenlijk heel simpel te zijn. Het kost alleen wel behoorlijk wat tijd!
Focaccia vind je in vele soorten en maten. Je kunt het eten als een soort pizza of beleggen als brood. Maar het is ook geschikt voor bij de borrel. Kortom het is een heel veelzijdig brood.
Zoals jullie weten heb ik een keuken zonder luxe machines. Wat betekent dat brood maken ook meer tijd kost vanwege het kneden. Ik zou heel graag een keukenmachine willen, dat lijkt me ideaal voor het kneden van deeg. Alhoewel ik nu wel spierballen kweek door alles zelf met de hand te kneden.
Goed kneden is essentieel, zeker voor het maken van focaccia. Hoe langer en beter je kneed, hoe luchtiger het deeg uiteindelijk wordt. Een focaccia hoort toch lekker luchtig te zijn van binnen. Ik ben best tevreden over het eerste resultaat, maar ik had best nog wat langer kunnen kneden!
Ik heb ook 2 bakmethodes uitgeprobeerd. In een ovenschaal en op een bakplaat bekleed met bakpapier. Mijn voorkeur gaat toch uit naar het laatste. Dat leverde het beste resultaat op, zeker wat betreft de bodem.
Hieronder vind je een basisrecept voor focaccia. Kies daarna zelf je kruiden en toppings. Meng de kruiden gelijk door het deeg, toppings kun je na het eerste uur rijzen toevoegen. Zo maakte ik o.a. een focaccia met zongedroogde tomaat en een focaccia met tomaat en basilicum.
Focaccia recept
Strooi 1,5 theelepel zeezout in een mengkom.
Zeef hierboven de bloem.
Maak een kuiltje in het midden en leeg hierin het zakje gedroogde gist.
Voeg rondom langs de randen de olijfolie toe.
Giet het lauwwarme water in het kuiltje in het midden.
Kneed alles in een keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg.
Met de hand moet je toch wel 10-15 minuten goed blijven kneden.
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
Dit is het moment om de gewenste kruiden (basilicum, rozemarijn etc) en/of andere smaakmakers door het deeg te kneden.
Vorm dan van het deeg een ronde bal.
Laat het deeg onder een schone theedoek minimaal 1 uur rijzen.
Vorm van het deeg nu platte rechthoekige broden.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat het deeg nu nogmaals afgedekt ongeveer 30 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C graden.
Druk met je vingertoppen of de achterkant van een pollepel kuiltjes in de focaccia.
Beleg of bestrooi nu de focaccia met toppings naar keuze.
Strooi tot slot zeezout of de focaccia (bij hartig beleg).
Bak de focaccia in 20-25 gaar en goudbruin in de oven op 200 C graden.
Besprenkel voor het serveren de focaccia met olijfolie.
Ingrediënten
- Voor 2 focaccia
- 500 gram bloem
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 250 ml lauwwarm water
- 3 el olijfolie
- 1,5 tl zout
No Comments