Ik blijf een beetje in de oosterse sferen. Na het etentje bij Taj Mahal maakte ik deze klassieke Thaise soep Tom Kha Kai. Een licht romige soep met een mengeling van smaken: zoet, zuur en pittig.
In 2010 reisde ik een maand lang inclusief backpack door Thailand. Zoals iedereen raakte ook ik meteen verliefd op de Thaise keuken. Al die smaken, geuren en onbekende ingrediënten. Het eten is spotgoedkoop, zeker op een night market, waardoor je alles kunt proberen.
Als foodie volgde ik natuurlijk ook een Thaise kookcursus om zo thuis zelf Thais te kunnen koken. Ik heb dit kookboekje als aandenken en inspiratiebron.
Tijdens mijn kookcursus in Chiang Mai maakte ik ook een Tom Kha Kai soep. Volgens het traditionele recept hierboven. Heerlijk!
Ik had nog kippendijen als leftover in de koelkast, het perfecte ingredient om een lekkere soep mee te maken. Op verzoek van mijn vriend werd dat deze klassieke Thaise soep. Wel met een beetje hulp van de Tom Kha kruidenpasta van Blue Elephant.
Het nadeel van Thais koken in Nederland is dat niet alle ingrediënten hier verkrijgbaar zijn. Of het wordt wel een erg duur soepje. Vandaar deze budgetvriendelijke optie!
De smaak viel overigens niet tegen en komt zeker in de buurt van de Tom Kha Kai die ik in Thailand heb gegeten.
Zo maak je zelf deze Tom Kha Kai soep
Breng 150 ml water aan de kook in een wok
Voeg de kokosmelk toe en breng opnieuw aan de kook
Voeg de Thom Ka pasta, de stukjes kip en de oesterzwammen toe.
Laat zachtjes koken tot de kip gaar is. In mijn geval waren de kippendijen al gaar, een leftover van een eerdere maaltijd en heb ik deze daarom pas later toegevoegd.
Voeg een eetlepel vissaus en een eetlepel bruine basterdsuiker toe. Eventueel kun je nog iets meer toevoegen, mocht je de soep nog te pittig vinden. Dit is helemaal afhankelijk van je eigen smaak.
Haal de soep van het vuur en voeg een beetje limoensap en tot slot ook nog wat korianderblaadjes en lente ui toe.
In Thailand wordt de Tom Kha Kai geserveerd met een kom rijst. Hiermee wordt het een volwaardige maaltijd.
Ingrediënten
-
- voor 3 a 4 kommen soep
- 1 zakje Tom Kha pasta van Blue Elephant
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel basterdsuiker
- 150 ml water
- 150 gram oesterzwammen
- 2 kippendijen
- koriander
- 1 limoen
- lente ui voor extra garnering
No Comments