Stoofpeertjes zijn in onze familie een vaste traditie met kerst. Mijn oma brengt altijd stoofpeertjes mee voor bij het kerstdiner. Het is nog lang geen kerst, maar het wordt kouder en de wintertijd is inmiddels ook begonnen. Een goed excuus dus om alvast te genieten van verrukkelijke stoofpeertjes!
Het was voor mij de eerste keer dat ik zelf stoofpeertjes maakte. Eigenlijk is het heel eenvoudig, je moet alleen wel even geduld hebben. De peren moeten nou eenmaal lang stoven om hun mooie rode kleur te krijgen. Terwijl de stoofpeertjes staan te pruttelen heb je wel tijd om andere nuttige dingen te doen, zoals de afwas of schoonmaken. Je kunt de stoofpeertjes ook prima bewaren en daarna warm of koud eten. Bijvoorbeeld als dessert met een bolletje ijs of met yoghurt.
Bereidingswijze
Schil de peren. Laat de steeltjes wel aan de stoofperen zitten.
Schenk 1dl water samen met de rode wijn, port, suiker en vanillesuiker in een pan.
Verwarm alles tot de suiker is opgelost.
Zet de stoofpeertjes naast elkaar in de pan.
Voeg de kruidnagel en een kaneelstokje toe.
De stoofpeertjes moeten zoveel mogelijk onder staan. Schenk indien nodig er nog een glas wijn en een half glas port bij.
Zet een deksel op de pan en laat de peren nu zachtjes 2 tot 3 uur stoven.
De peren zijn klaar wanneer ze een mooie dieprode kleur hebben.
Verwijder de kruidnagel en het kaneelstokje.
Laat het vocht nog kort inkoken en voeg wat maizena toe om het vocht te laten indikken.
Serveer de stoofpeertjes met de saus als bijgerecht. Lekker bij aardappelpuree en een stuk vlees.
Ingrediënten
- 1 kg stoofperen
- 1 a 2 glazen rode wijn
- 1/2 glas rode port
- 100 gram suiker
- 1 kruidnagel
- 1 kaneelstokje
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 eetlepel maizena
No Comments