We blijven voorlopig nog even in de Sinterklaas sferen. Deze gehele week staat volledig in het teken van Sinterklaas en daarbij horen natuurlijk lekkere recepten. Zoals bijvoorbeeld deze verrukkelijke speculaascake met appel. Geen traditioneel Sinterklaas recept zoals taai taai en pepernoten, maar wel een lekkere cake met speculaas.
Cake is eigenlijk altijd goed en bovendien ideaal wanneer je visite krijgt. Een handig recept dus voor het heerlijk avondje van Sinterklaas. Genoeg plakjes speculaascake om uit te delen!
Het recept voor deze speculaascake met appel is gebaseerd op een recept voor homemade kaneelcake wat ik tegenkwam op Culy.nl. Ik heb alleen de kaneel in het recept vervangen door speculaaskruiden. Dat is eigenlijk het enige verschil tussen het originele recept voor appel-kaneelcake en deze speculaascake met appel. Zo simpel kan het zijn om ergens een kleine Sinterklaas twist ofwel speculaas smaak aan te geven.
Zo maak je deze speculaascake met appel
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes.
Verkruimel met je vingers de bloem, het bakpoeder en de koude blokjes boter tot een kruimelig beslag.
Meng de basterdsuiker en kristalsuiker met de speculaaskruiden.
Klop in een kom 3 eieren los. Voeg het eiermengsel bij het bloem-boter mengsel en voeg ook de speculaassuiker toe.Meng alles goed door elkaar.
Voeg als laatste de blokjes appel toe en roer deze ook zorgvuldig door het mengsel heen.
Vet een cakevorm in met boter of olijfolie.
Vul de cakevorm met het beslag en verdeel het beslag gelijk over de vorm.
Bak de speculaascake nu gaar in ongeveer 45 minuten in de oven.
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 75 gram koude roomboter
- 1 a 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 a 2 grote stevige appels
- 100 gram basterdsuiker
- 3 eieren
- 1 el kristalsuiker
No Comments