Er verschijnen steeds meer van mijn favoriete Indonesische recepten hier op mijn blog. Vandaag is dat een geheel eigen versie van Gado Gado.
Naast de Indonesische saté staat Gado Gado zonder twijfel in de top 3 van de gerechten die ik het vaakst heb gegeten tijdens mijn reis door Indonesië. Iedereen maakt dit gerecht op zijn eigen manier.
Ik heb niet 1 keer exact dezelfde samenstelling gehad. Op basis van alle versies die ik geprobeerd heb is dit een simpele Gado Gado, die vooral snel klaar is.
Wat mij betreft behoren de volgende ingrediënten in elk geval aanwezig te zijn in elke Gado Gado. Dan heb ik het over sperziebonen, spitskool (of Chinese kool), komkommer, taugé en pindasaus. Ook het gekookte ei on top en de kroepoek mogen eigenlijk niet ontbreken.
De pindasaus is alles bepalend bij de Gado Gado. Ik heb hetzelfde pindasaus recept gebruikt als voor de saté. Op basis van kokosmelk. Wel heb ik de pindasaus iets romiger gehouden qua smaak. Dit door net iets meer kokosmelk toe te voegen.
Zo maak je deze simpele Gado Gado
Snijd de spitskool in reepjes.
Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze doormidden.
Snijd de komkommer 2x doormidden en vervolgens in kleine blokjes.
Kook de eieren in een pan met water in 6 tot 8 minuten.
Laat de eieren even afkoelen en pel daarna de eieren.
Blancheer de sperziebonen en spitskool in kokend water met zout.
Begin met de sperziebonen, laat deze ongeveer 2 minuten garen in het kokende water.
Daarna mogen de sperziebonen in een kom met ijskoud water afkoelen.
Herhaal dit met de reepjes spitskool, deze hebben slechts 1 minuut nodig.
Laat de groentes tot alles klaar is in het koude water rusten en giet dan af.
Maak ondertussen de pindasaus.
Snijd de ui en knoflook heel fijn en fruit aan in een scheutje zonnebloemolie.
Voeg 1 1/2 theelepel sambal oelek toe en roer dit door de ui en knoflook.
Bouw nu langzaam de pindasaus op en begin met een eetlepel pindakaas, 75 ml kokosmelk en 50 ml ketjap manis.
Blijf goed roeren terwijl je de pindasaus verwarmd en voeg beetje bij beetje meer pindakaas, kokosmelk en ketjap toe.
Nu is het tijd om de Gado Gado te gaan opbouwen.
Leg de sperziebonen en spitskool reepjes onderaan op een schaal.
Verdeel hier overheen de blokjes komkommer en taugé.
Schenk nu de warme pindasaus er overheen.
Breek de cassave kroepoek in kleinere stukjes en strooi over de pindasaus.
Snijd de eieren in vieren. De partjes ei komen helemaal bovenop.
Eventueel kun je de pindasaus ook koud serveren bij de Gado Gado.
In Indonesië was de saus meestal koud. Zelf vind ik warme pindasaus toch wel een stukje lekkerder!
Ingrediënten
- Voor 2-3 personen
- 200 gram sperziebonen
- 250 gram gesneden spitskool
- 1 komkommer
- 100 gram taugé
- 3 eieren
- cassave kroepoek
-
Pindasaus
- 1/2 ui (of een kleine ui)
- 2 teentjes knoflook
- 1 1/2 theelepel sambal oelek
- 100 ml ketjap manis
- 220 ml kokosmelk
- 200 gram pindakaas
- zonnebloemolie
No Comments