Recepten/ Vlees

Rucola stamppot met spekjes en zongedroogde tomaatjes

Rucola stamppot met spekjes en zongedroogde tomaatjes

Wist je dat je ook sla kunt gebruiken in stamppot? Zo kwam ik op het idee voor deze rucola stamppot. Ik weet niet meer waar ik dit voorbij zag komen, maar had hier zelf eigenlijk nooit aan gedacht.

Ik gebruik zelf vaak rucola in een salade. Dit leek me dan ook een goede smaakmaker in een stamppot. De licht kruidige smaak van rucola is erg lekker in combinatie met romige aardappels. Uiteraard mogen de spekjes niet ontbreken. Voor een vegetarische variant kun je de spekjes uiteraard weglaten of vervangen door vegetarische spekjes.

Laatst hadden mijn vriend en ik het over typisch Hollands eten. Onze conclusie is dat er eigenlijk weinig echt Hollandse gerechten zijn, behalve uiteraard stamppot. Denk aan stamppot boerenkool, hutspot of zuurkool. Er zijn echter allerlei variaties mogelijk met stamppot. Ook voor de niet stamppot liefhebber, zoals ik. Ik ben namelijk wel te porren voor deze rucola stamppot met spekjes en zongedroogde tomaatjes. Een stamppot hutspot of boerenkool laat ik liever staan.

Zo maak je deze rucola stamppot

Begin met het schillen van de aardappelen.
kook de aardappelen gaar in een ruime pan met water in ongeveer 20 minuten.
Snijd ondertussen de ui in kleine stukjes.
Fruit de ui in een scheutje olijfolie in een koekenpan, voeg de spekjes toe en bak deze mee tot ze mooi uitgebakken zijn.
Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine reepjes.
Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen tot puree met een aardappelstamper.
Voeg nu de spekjes en zongedroogde tomaatjes toe, inclusief wat vet/olie om de stamppot romig te maken.
Mocht de stamppot nog wat droog blijven voeg dan nog een scheutje melk toe.
Meng ook de rucola door de stamppot en voeg tot slot een handvol geraspte kaas toe en meng dit ook door de rucola stamppot.

Ingrediënten

    Rucola stamppot met spekjes en zongedroogde tomaatjes

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 125 gram spekjes
  • 75 gram rucola
  • 125 gram zongedroogde tomaatjes
  • 1 ui
  • handvol geraspte kaas (jong/belegen of Parmezaanse kaas)
  • 50-100 ml melk

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Bibiane
    10 januari 2016 at 13:15

    Ziet er heerlijk uit en de rucola is inderdaad een goed idee! Ik gebruik liever spek in een stamppot, want vind rookworst vaak nogal snel zwaar op de maag liggen en niet zo fijn doorsmaken….

    • Reply
      Great Little Kitchen
      10 januari 2016 at 15:58

      Dank je! Ik vind rookworst ook vrij zwaar inderdaad. Spekjes passen bovendien veel beter bij de rucola.

  • Reply
    Marijan Runhart
    22 juni 2017 at 15:59

    Ik hou van rucolastamppot!! Ik gebruik in fijne blokjes gesnede chorizo en bak die eerst met flink wat uien, zongedroogde tomaatjes, knoflook en sambal en stamp die dan door de stamppot..heerlijk!

  • Reply
    Recept voor Paleo stamppot met rucola en zongedroogde tomaten - Eet het beter
    3 oktober 2017 at 22:42

    […] besloot een stamppot te maken van GreatLittleKitchen.nl. Een heerlijk verrassend recept met rucola en zongedroogde […]

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.