Dit is eigenlijk geen recept voor een doordeweekse avond. Van pompoen naar pompoenblokjes is een behoorlijk tijdrovende klus. Een kleine inschattingsfout van mij, ik had dan ook nog nooit een pompoen gesneden.
De schil van de pompoen is vrij hard en lastig door te snijden. Hiervoor heb dan ook mijn vriend ingeschakeld. Uiteindelijk was het allemaal zeker het harde werken waard. Het is een heerlijk romige pompoensoep geworden. De combinatie van de pittige kaas en het zoete van de pompoen gaan perfect samen.
Gooi trouwens de pompoenpitten niet weg, maar laat ze drogen en bewaar ze als lekkere snack voor tussendoor.
Bereidingswijze
Mijn advies is om te beginnen met het snijden en schillen van de pompoen. Dit kost namelijk het meeste tijd.
Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pompoenpitten en draden. Gebruik hiervoor een lepel.
Verwijder de schil van de pompoen met een dunschiller.
Snijd de pompoen in kleine blokjes.
Verwarm het mengsel van boter en bloem voor ongeveer 2 minuten op een laag vuur. Haal de roux daarna van het vuur en laat de roux goed afkoelen.
Maak een liter kippenbouillon en snipper de rode ui.
Snijd ook de champignons in kleine stukjes
Zet een grote pan op het vuur en giet een scheutje olie in de pan.
Fruit de ui en voeg daarna de pompoenblokjes en champignons toe en bak deze even mee.
Blus alles af met een glas witte wijn.
Giet de kippenbouillon erbij en laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar en zacht is.
Mix de pompoensoep tegelijkertijd met de roux met een staafmixer.
Voeg de kookroom toe en verwarm de pompoensoep nog even op het vuur.
Breng eventueel op smaak met wat peper en zout.
Haal de pompoensoep van het vuur en roer de geraspte Parmezaanse kaas door de soep.
Serveer de pompoensoep met wat fijngeakte bieslook en strooi er nog wat Parmezaanse kaas overheen voor de sier.
Ingrediënten
-
Voor 3-4 grote kommen pompoensoep
- 1 grote rode ui
- 1 kg pompoen
- 1 liter kippenbouillon
- 1 glas droge witte wijn
- 60 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 100 ml kookroom
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- Olijfolie
2 Comments
Foodblogswap: Pittige pompoensoep - Great Little Kitchen
31 december 2014 at 10:03[…] een pompoen in huis, dus de keuze voor pompoensoep was al snel gemaakt. Al eerder maakte ik deze romige pompoensoep met parmezaanse kaas. Ik besloot daarom dit keer te kiezen voor een pittige pompoensoep, maar dan zonder geitenkaas en […]
Heldere champignonsoep - Great Little Kitchen
3 maart 2018 at 10:58[…] Zelfgemaakte champignonsoep is toch stiekem wel veel lekkerder dan kant-en-klare soep. Dat wist ik natuurlijk al lang, want ik maak steeds vaker zelf soep. Op mijn blog vind je hiervan het bewijs. Van avocadosoep tot romige pompoensoep. […]