Het verbaasde me enorm dat dit basis risotto recept nog niet hier op mijn blog stond. Risotto met champignons is een signature dish van mij en misschien zelfs wel een van mijn meest gemaakte gerechten ooit.
Er staan wel een aantal varianten van dit risotto recept op mijn blog, o.a. risotto met paddenstoelen en spekjes en risotto met heilbotfilet en wilde champignons. Dit is echter mijn ultieme basis recept voor risotto.
Voor het maken van een lekkere romige risotto heb je vooral veel geduld nodig. Je mag ook niet weglopen bij je pan, je moet de rijst continue blijven voeden met bouillon. Maar wel pas nieuwe bouillon toevoegen wanneer de vorige scheut helemaal is opgenomen.
Om het koken van de risotto extra gezellig te maken schenk ik mezelf vaak al een glaasje wijn in voor in de keuken. Dan nog een Italiaans muziekje erbij en het is absoluut geen straf meer om te wachten tot de risottorijst lekker smeuïg is.
Zo maak je deze risotto met champignons
Breng een pan met liter water aan de kook.
Voeg de groentebouillonblokjes toe en laat dit oplossen.
Zet het vuur zacht zodra de groentebouillon klaar is.
Snipper de ui fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in de pan.
Fruit hierin de ui aan tot deze glazig is.
Voeg dan de risottorijst toe en schep even een minuutje door.
Blus het geheel af met de droge witte wijn.
Voeg wanneer de wijn volledig verdampt is beetje bij beetje de groentebouillon toe.
Giet ongeveer een halve soeplepel vol erbij per keer en wacht tot alle bouillon is opgenomen. Voeg pas dan weer nieuwe toe en roer ondertussen de risottorijst goed door.
Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen en de rijst lekker smeuïg is.
Borstel ondertussen de kastanjechampignons en snijd in kleine blokjes.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de champignons.
Meng de stukjes kastanjechampignons door de risotto.
Voeg tot slot de geraspte Parmezaanse kaas toe en meng dit ook door de risotto.
Serveer de risotto met nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas on top!
Ingredienten
- voor 2 personen
- 150 gram risottorijst
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 liter groentebouillon
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 100 ml droge witte wijn
- 1 ui
- olijfolie
No Comments