Dat ik stiekem stapelgek ben op pannenkoeken dat weten jullie inmiddels wel. In mijn 10 Food confession biechtte ik al op dat pannenkoeken mijn favoriete ontbijt zijn. In de Delicious van mei zag ik ricotta pannenkoekjes staan. Ik kreeg gelijk zin om dit te maken. Alleen nog een geschikt moment vinden..
Het werd uiteindelijk een zondag vol probeersels toen ik eens lekker alleen thuis was. Dat gebeurd niet zo vaak, dus daar moet ik dan ook volop van profiteren. Het resultaat is dit nieuwe pannenkoekenrecept!
In de Delicious staan de ricottapannenkoekjes als hapje. Ik at het als avondeten, waarom ook niet? Voor mij geen bietenrelish, afalfa, warmgerookte forel of waterkers. Mijn garnering was vrij basic en bestond uit rucola en cherrytomaatjes.
Ik had nog een paar pannenkoekjes over, deze heb ik de volgende ochtend koud gegeten met een beetje honing. Zo krijg je een lekkere zoete variant. De honing smaakt bovendien erg goed in combinatie met de ricotta.
Als kruiden heb ik peterselie en basilicum gebruikt. Je kunt ook kervel of bieslook gebruiken. Dit zijn naast peterselie de gebruikte kruiden in het originele recept van Delicious. Aangezien kervel vrij lastig te krijgen is en mijn bieslook plantje op dat moment meer dood dan levens was koos ik uiteindelijk voor basilicum.
Bereidingswijze
Scheid 3 eieren en doe de eiwitten in een aparte kom.
Smelt in een steelpan 30 gram roomboter.
Hak de peterselie en basilicum fijn.
Meng in een kom de eierdooiers, ricotta, geraspte Parmezaanse kaas, bloem, gesmolten boter en kruiden.
Klop alles met een lepel goed door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout.
Klop de eiwitten in de aparte kom met een snufje zout tot zachte pieken.
Spatel de eiwitten voorzichtig door het ricottamengsel, zodat alles gemengd is.
Verhit een scheutje olijfolie of klontje boter in een pan.
Schep hier een eetlepel beslag in en maak zo een middelgroot ricotta pannenkoekje.
Bak het pannenkoekje kort aan beide kanten tot het rondom bruin is.
Je kunt de ricotta pannenkoekjes warm houden met aluminiumfolie of alvast tussendoor proeven.
Ingrediënten
- voor 4-6 pannenkoekjes
- 3 eieren
- 250 gram ricotta
- 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 50 gram bloem
- 30 gram gesmolten boter
- handjevol fijngehakte basilicum
- handjevol fijngehakte peterselie
No Comments