Een flinke voorraad rabarber tover je eenvoudig om tot deze zoete rabarbercompote met sinaasappelrasp. Zelf compote of jam maken stond al een tijdje op mijn to do list. Nu had ik een goed excuus om dit eindelijk eens uit te proberen!
Vorig weekend kreeg ik van mijn schoonmoeder een krat vol met rabarber mee uit hun moestuin. Ze was erg blij dat ze wat aan ons mee kon geven. Er zaten namelijk echt al dikke stengels aan de rabarberplant. Hoog tijd om te oogsten dus.
Wat doe je met een aantal kilo rabarber? Ik ging op zoek naar lekkere rabarber recepten. Uiteraard wil ik dan gelijk verschillende dingen uitproberen. Het meest voor de hand liggende recept om mee te beginnen was rabarbercompote. Dit kun je namelijk lang bewaren (ongeveer een jaar na bereiding). Je kunt hier ook 1 of meer kilo’s rabarber in kwijt.
In de koelkast kun je verse rabarber ongeveer een week bewaren. In de diepvries tot wel 12 maanden. Ik had niet direct tijd om compote te maken en heb dus de rabarber in stukjes gesneden en in de diepvries bewaard. Je kunt rabarbercompote zowel met verse al bevroren rabarber maken. Ontdooien vooraf is niet nodig. Het duurt alleen wel iets langer met bevroren rabarber.
Het recept voor de rabarbercompote haalde ik uit De Confituurbijbel van Madam Confituur. Hierin staan meer dan 100 confituur recepten, waaronder alleen al 5 verschillende recepten voor rabarbercompote. Ik heb het basis recept uitgekozen, dat leek me wel zo veilig voor een eerste keer zelf compote maken.
Ik vond het echt leuk om te doen en stond dan ook heel happy in de keuken. Het vullen van de potjes was wel een beetje knoeien moet ik toegeven.Maar ik ben erg tevreden met mijn eerste voorraadje homemade rabarbercompote. Nu nog bedenken waar ik het bij ga eten!
Rabarberbcompote met sinaasappelrasp
Het recept voor deze rababercompote met sinaasappelrasp is gebaseerd op een recept uit De Confituurbijbel. De hoevelheden zijn genoeg voor 2 a 3 kleine potten met compote (230 ml)
Ingredients
- 1 kg rabarber
- 1 sinaasappel (rasp)
- citroensap van 1/2 citroen
- 500 gram geleisuiker speciaal
- 70 ml koud water
Instructions
Was de rabarber en snijd de rabarber in stukjes.
Rasp de schil van een sinaasappel en pers het sap van een 1/2 citroen uit.
Doe de rabarber samen met de sinaasappelrasp, het citroensap en het water in een grote kookpan.
Breng aan de kook en laat dan met de deksel er op ongeveer 7 minuten lang pruttelen. Roer wel regelmatig.
Haal na de 7 minuten de kookpan van het vuur en voeg de geleisuiker toe.
Roer de suiker tot deze opgelost is en breng dan opnieuw aan de kook.
Laat nog 3 minuten pruttelen en blijf ondertussen roeren.
Verwijder het evt. schuim van de bovenkant.
Gebruik gesteriliseerde glazen potjes (15 minuten in kokend water) en vul de potjes met de warme rabarbercompote. Vul tot net aan de rand en sluit dan onmiddellijk af met het deksel en zet de potjes op de kop en laat ze helemaal afkoelen.
1 Comment
Rabarbertaart met frangipane - Great Little Kitchen
9 juni 2019 at 16:37[…] het maken van 3 potten rabarbercompote had ik nog rabarberstengels over. Nog voldoende stengels rabarber voor het maken van een heerlijke […]