De laatste tijd ben ik lekker aan het bakken geslagen en heb ik verschillende nieuwe vullingen uitgeprobeerd voor in een quiche. De inspiratie voor deze quiche met bladspinazie en gorgonzola komt van de blog van eefkooktzo.nl.
Ik kon erg lastig kiezen voor de Foodblogswap vorige maand en heb stiekem 2 recepten van haar blog gekookt. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de bitterkoekjescake in te zenden voor de Foodblogswap. Deze quiche combi is echter zo lekker dat hij ook zeker een plaatsje verdiend op m’n blog.
Eef maakte schattige mini quiches met diepvries spinazie en gorgonzola, ook wel shapas genoemd. Ik kies daarentegen voor een grote quiche en gebruik verse bladspinazie in plaats van diepvriesspinazie. Het is ook maar goed dat ik een groot formaat gemaakt hebt. Mijn vriend en ik hadden de quiche samen bijna helemaal op, dat zegt genoeg over de smaak denk ik. Normaal blijft er namelijk wel de helft over om te bewaren voor de lunch.
De gorgonzola in deze quiche is vrij kruimelig. Bij de AH ontdekte ik een nieuw merk gorgonzola: Mauri. Zij hebben een piccante en dolce variant. Voor deze quiche heb ik de piccante gorgonzola gebruikt. Erg lekker qua smaak!
Bereidingswijze
Ontdooi de bladerdeeg en verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de bladspinazie en verwijder eventueel te lange steeltjes.
Hak de teentjes knoflook fijn en snipper de rode ui.
Verhit een scheutje olie in een wok en fruit hierin de knoflook en ui aan.
Voeg de bladspinazie toe en wok tot de spinazie geslonken is.
Gebruik een zeef en druk hierin het overtollige water zoveel mogelijk uit de spinazie.
Vet een springvorm in met boter en leg bakpapier op de bodem.
Verdeel de ontdooide plakjes bladerdeeg over de bodem.
Prik de bladerdeeg in met een vork.
Dek het bladerdeeg af met nog een vel bakpapier en vul de springvorm met bakbonen.
Bak de bodem nu ongeveer 5-6 minuten voor op 180 graden in de oven.
Vul de quichebodem daarna met de spinazie en verkruimel de gorgonzola er overheen. Bewaar nog een klein beetje gorgonzola voor bovenop de quiche.
Klop in een kom 4 eieren los en meng deze met room en voeg wat peper en zout toe.
Verdeel het eimengsel over de spinazie en gorgonzola.
Bak de quiche nu in ongeveer 30 minuten op 180 graden tot deze gaar is en mooi bruin van kleur.
Ingrediënten
- 75 gram gorgonzola (kruimelig)
- 4 eieren
- 5-6 plakjes bladerdeeg
- 200 gram verse bladspinazie
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
Bereidingstijd: 50 minuten (waarvan 30 min oventijd)
No Comments