Vanavond kwamen mijn schoonouders eten. Ik wist dat ik pas vrij laat thuis zou zijn en dus weinig tijd had om uitgebreid te koken. Toch wilde ik graag iets lekkers op tafel zetten. Het werd uiteindelijk courgettesoep met zalm (helaas al op voordat ik er een foto van kon maken) en deze plaattaart met aubergine, tomaat en geitenkaas. Alle borden waren leeg en ik hoorde alleen maar positieve geluiden aan tafel, dus volgens mij is het goed in de smaak gevallen!
Een plaattaart is sowieso echt een uitkomst. Ik zie het als een combi tussen een pizza en een quiche. Ideaal voor leftovers en het staat binnen een handomdraai op tafel.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Ontdooi 6 plakjes bladerdeeg
Vet de plaat of in mijn geval ovenschaal in met boter
Verdeel de plakjes bladerdeeg over de bodem en druk goed tegen elkaar aan, zodat de plakjes elkaar overlappen. Maak ook randen van bladerdeeg, zo lijkt de plaattaart een beetje op een pizza.
Prik gaatjes in het bladerdeeg en bak ongeveer 5 minuten in de oven, tot het bladerdeeg iets omhoog komt en al een beetje gaar is.
Meng 150 ml crème fraîche met 2 eetlepels pesto. Smeer dit mengsel op de bladerdeegbodem.
Snijd de aubergine in kleine blokjes. Bak de blokjes in een pan met olijfolie, ongeveer 5 minuten.
Snijd de tomaten in plakjes en verdeel de tomaten over de bodem.
Verdeel ook de aubergine blokjes over de bodem.
Verkruimel de geitenkaas en strooi dit over de plaattaart.
Breng het geheel op smaak met een snufje zout en peper en een handjevol tijmblaadjes.
Bak de plaattaart in 15 minuten gaar in de oven. De plaattaart is klaar wanneer het bladerdeeg mooi krokant en bruin is en de geitenkaas een beetje gesmolten.
Er zijn volop variaties mogelijk met deze plaattaart, gebruik bijvoorbeeld courgette ipv aubergine of feta ipv geitenkaas.
Ingrediënten
-
voor 2-4 personen (4 stukken)
- 6 plakjes bladerdeeg
- 2 eetlepels groene pesto
- 150 ml crème fraîche
- 1 aubergine
- 2 tomaten
- 150 gram zachte geitenkaas
- handvol tijm
- peper, zout
No Comments