Wie is er niet gek op een bord vol pasta? Of gehaktballetjes? Dan is dit pasta recept het ultieme antwoord: Pasta met kalfsgehaktballetjes in tomatensaus.
Het is al eventjes geleden dat ik deze pasta maakte. Dat is namelijk nog voor mijn reis naar Maleisië en Indonesië. Kortom echt de hoogste tijd om dit recept eens uit te werken en met jullie te delen!
Pasta met gehakt is altijd een goede combinatie. De gehaktballetjes zijn gemaakt van kalfsgehakt. Dat is stiekem nog veel lekkerder dan van rundergehakt. Helemaal als je dan ook nog kiest voor biologisch kalfsgehakt. Dan weet je ook dat de kalfjes een goed leven hebben gehad.
Het grote geheim van dit recept zit hem niet in de gehaktballetjes, maar in de tomatensaus. Daar gaat dan ook de meeste tijd in zitten. Ik moest even zoeken naar mijn aantekeningen, maar heb deze gelukkig teruggevonden.
Zo maak je deze pasta met kalfsgehaktballetjes in tomatensaus
Pel de uien en snijd ze fijn.
Pel de teentjes knoflook en schil de wortel.
Snijd de wortel in grove plakken.
Snijd een halve rode peper in stukjes.
Doe alle groenten samen met de zongedroogde tomaatjes in een keukenmachine en mix tot een pulp.
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan of wokpan en bak hierin de spekjes tot ze goudbruin zijn.
Voeg nu de groentenpulp toe en roer goed door. Voeg nog een extra scheut olijfolie toe.
Zet het vuur nu laag en laat de groentensaus ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen.
Breng alvast water aan de kook om hierin de kalfsgehaktballetjes straks te garen.
Doe het kalfsgehakt in een mengkom.
Voeg het ei toe en prak het ei door het vlees met een vork.
Strooi er paneermeel bij en meng alles goed door elkaar.
Kruid het kalfsgehakt met wat peper en zout.
Rol gehaktballen van ongeveer 2-3 centimeter van het gehaktmengsel.
Doe dit met natte handen, dan gaat het rollen van de ballen een stuk makkelijker.
Voeg ondertussen de tomatenpuree toe aan de saus, roer door en bak kort even mee.
Schenk nu de witte wijn erbij en laat de alcohol wegdampen.
Verzamel de takjes tijm, de rozemarijn en blaadjes laurier.
Bind alle kruiden samen en voeg dan toe aan de tomatensaus.
Voeg nu ook de tomatenblokjes en passata toe.
Roer goed door en laat de saus nu nog ongeveer een half uur zachtjes pruttelen.
Kook in de tussentijd de gehaktballetjes kort in het kokende water.
Haal de gehaktballen er na een halve minuut alweer uit en laat ze uitlekken op een theedoek.
Zet een braadpan op laag vuur. Voeg een scheutje olijfolie en een klontje boter toe.
Bak de gehaktballetjes nu in de braadpan tot ze rondom mooi bruin zijn.
Voeg de gehaktballetjes dan toe aan de tomatensaus.
Kook de pasta beetgaar in een ruime hoeveelheid kokend water.
Serveer de pasta op een bord en schep hierop de tomatensaus met de kalfsgehaktballetjes.
Rasp tot slot wat Parmezaanse kaas over de pasta.
Ingrediënten
Voor 2 personen
250 gram pasta
500 gram kalfsgehakt
100 gram spekjes
1 wortel
2 uien
2 teentjes knoflook
1/2 rode chilipeper
200 gram tomatenblokjes
350 ml passata
70 gram tomatenpuree
200 ml witte wijn
1 ei
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
30 gram paneermeel
40 gram Parmezaanse kaas
olijfolie
peper en zout
No Comments