Inmiddels ben ik alweer 2 weekjes in Indonesië! De tijd vliegt, want ik ben al over de helft van m’n reis. Wat ik tot nu toe het vaakst gegeten heb tijdens mijn tijd in Indonesië is Nasi Goreng. Dit gerecht heeft allerlei varianten. Vegetarisch, met kip of met zeevruchten en vis. Thuis heb ik dit gerecht uiteraard al eventjes uitgeprobeerd.
Nu ik hier al meerdere keren Nasi Goreng heb gegeten weet ik dat de smaak van mijn eigen versie wel redelijk in de buurt komt. Toch blijft het lastig om het helemaal na te bootsen. Je mist toch de verse ingrediënten die ze hier wel tot hun beschikking hebben.
Dit is een variant met spekjes. Een versie die je hier in Indonesië niet snel zult tegenkomen. Zeker niet op Java, waar de meeste mensen moslim zijn en geen varkensvlees eten. Op Bali is dit anders en kun je wel varkensvlees op het menu vinden. In combinatie met nasi goreng heb ik het alleen nog niet gezien.
Bereidingswijze
Begin met het koken van de rijst.
Maak een boemboe met de volgende ingredienten: 4 sjalotjes, 2 teentjes knoflook en 2 theelepels sambal oelek.
Vijzel alles tot een smeuïge pasta.
Verhit een scheutje olie in de wok en fruit de boemboe aan.
Roer de bouillon kruimels door de boemboe na ongeveer 3 minuten wokken.
Voeg daarna de spekjes toe en schep alles goed om tot het gaar is.
Snijd de prei in dunne reepjes en voeg de prei toe.
Blijf omscheppen en voeg dan beetje bij beetje de gare rijst toe.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak een omelet van de losgeklopte eieren.
Laat het omelet even afkoelen.
Rol het omelet dan op en snijd in reepjes.
Serveer de nasi goreng met de omeletreepjes.
Tip: Serveer de nasi met wat kroepoek en uiteraard nog wat sambal voor extra pit. Houd je nou niet van pittig dan kun je de sambal weglaten en vervangen door bijvoorbeeld sojasaus.
Ik kan na 7 weken Maleisië en Indonesië inmiddels wel redelijk pittig eten. Je moet er alleen wel eventjes aan wennen!
Ingrediënten
- voor 3-4 personen
- 4 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels sambal oelek + extra voor erbij
- 500 gram pandanrijst
- 125 gram spekjes
- 1 prei
- 3 eieren
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 bouillonblokje (groente)
No Comments