Deze maand deed ik voor het eerst mee aan de Mysterybox challenge. De uitdaging is hierbij om een gerecht te koken met minimaal 3 van de 6 ingrediënten. In de Mysterybox zaten dit keer de volgende ingrediënten: courgette, peultjes, kersen, watermeloen, spek (in alle vormen) en rode bietjes. De courgette, peultjes en spek (pancetta) heb ik omgetoverd tot een heerlijke frittata.
Het idee van de Mysterybox is gebaseerd op Masterchef, waarin ook regelmatig een mysterybox tevoorschijn komt en de kandidaten met deze ingrediënten creatief moeten gaan koken. Naast de 6 ingrediënten mag je ook nog gebruik maken van basis ingrediënten, zoals bijvoorbeeld melk, bloem, eieren en specerijen.
Het was nog een hele uitdaging nog om een origineel recept te verzinnen. Ik had allerlei wilde ideeën, maar helaas geen tijd om het uit te voeren. De uiteindelijke inspiratie voor mijn frittata kwam na het doorbladeren van de Delicious van juli. Hierin stond namelijk een courgettefrittata met bacon.
Frittata is een Italiaans gerecht, vergelijkbaar met een omelet of Spaanse tortilla. Frittata betekent gebakken. Het recept is ontstaan vanuit leftovers groente, die zo verwerkt worden in een ei-gerecht. Je kunt de frittata rustig in de pan bakken en dan omkeren. Maar je kunt er ook voor kiezen om de frittata in de oven te garen. Hierbij voorkom je dat het omkeren mislukt en alles uit elkaar valt.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 C graden.
Rasp de courgette en schep een theelepel zout door de courgette. Laat het courgette raspsel nu ongeveer 15 minuten staan.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en pancetta tot deze knapperig is.
Laat de pancetta en ui vervolgens even uitlekken op een bord met keukenpapier. Snijd de pancetta in stukjes.
Probeer zoveel mogelijk vocht uit de courgette te knijpen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een zeef gebruiken. Het meeste vocht haal je uit de courgette door er met je handen in te knijpen.
Was de peultjes en verwijder de uiteinden van de peultjes en eventuele draadjes.
Roerbak de peultjes kort aan in een koekenpan.
Breek de eieren in een kom en klop de eieren los. Voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en 1 el olijfolie toe en meng alles tot een glad mengsel.
Voeg de pancetta,ui, courgette, peultjes, wat peper, zout en dille toe. Meng alles door elkaar.
Giet het mengsel in een ovenbestendige en ingevette koekenpan of gebruik, net zoals ik heb gedaan, een quichevorm. Je kunt dan het beste bakpapier gebruiken om te voorkomen dat de bodem van de frittata aankoekt.
Bak de frittata gaar in de oven in ongeveer 45-50 minuten. De frittta is klaar wanneer het ei goed gestold is.
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 1 ui
- 100 gram pancetta
- 100 gram peultjes
- 6 eieren
- 75 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- olijfolie
- dille
- peper,zout
Nieuwsgierig wat andere foodbloggers kookten met de inhoud van de mysterybox?
kleverige spekreepjes in kersensaus met courgetti door Johanneke van Bijnanetzolekkeralsthuis. Zij gebruikte maar liefst 5 van de 6 ingrediënten in dit gerecht. Erg knap!
Annelies van de blog eenlepeltjelekkers.be gebruikte de ingrediënten voor een bruschetta met courgette en pancetta.
2 Comments
ElisabethsKitchen
18 juli 2015 at 14:51Heerlijk en origineel. Gelukkig hebben wij de tijd om na te denken dit in tegenstelling de masterchef-kandidaten.
Great Little Kitchen
31 juli 2015 at 18:34Gelukkig wel inderdaad! In zo’n korte tijd is het nog lastiger om iets origineels te bedenken.