Het is lente! Daarbij horen blije lammetjes in de wei. Maar ook heerlijk mals lamsvlees op mijn bord.
In Nederland is lamsvlees niet heel populair. Zeker in tegenstelling tot landen als bijvoorbeeld Griekenland en Marokko. Wij eten liever gehaktballen van rundvlees. Deze Marokkaanse lamsgehaktballetjes zijn net iets kruidiger dan onze Hollandse gehaktballen en stiekem eigenlijk nog veel lekkerder!
Speciaal voor dit recept heb ik mijn kruidenvoorraad weer eens uitgebreid. De nieuwste toevoeging: Ras el hanout. Ras el hanout is een populair Marokkaans kruidenmengsel, wat je o.a. kunt kopen bij de Marokkaanse winkel maar tegenwoordig ook gewoon bij de AH. Een onmisbaar kruid voor in de Marokkaanse keuken en een goede toevoeging bij couscous, tajine of in dit geval lamsvlees. Er komen vast binnenkort meer recepten met ras el hanout hier voorbij.
Ik kook eigenlijk maar weinig met lamsvlees. Toevallig ontdekte ik net een eerder recept voor lamsgehaktballetjes op mijn eigen blog. Dat kon ik me eigenlijk al niet eens meer herinneren! Het is dan ook alweer even geleden (juli 2014). Mijn foto skills zijn in elk geval een stuk verbeterd, mede dankzij mijn nieuwe telefoon. Toch leuk om te zien!
Wijnadvies van Anne-Wies: Een witte wijn uit de Languedoc: Château Paul Mas 2013 Belluguette, AOP Coteaux du Languedoc. Deze blend staat als een huis en past goed bij de kruidigheid van het ras el hanout kruidenmengsel. Een krachtige wijn die het spel met het gerecht graag aangaat!
Bereidingswijze
Meng het lamgsgehakt met de ras el hanout, peper en zout.
Laat het lamsgehakt nu minimaal 30 minuten rusten, zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken.
Hak de uien en teentjes knoflook fijn.
Fruit de ui en knoflook aan in een pan.
Voeg de gepelde tomaten toe, een blikje tomatenpuree en wat water. Prak de tomaten fijn met een vork.
Voeg de kurkuma, peper, wat zout en chilipeper toe en laat de tomatensaus ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen zonder deksel.
Rol ondertussen kleine ronde balletjes van het lamsgehakt.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de lamsgehaktballetjes bruin.
Leg de lamsgehaktballetjes daarna in de tomatensaus. Laat alles gezamenlijk nog ongeveer 15 minuten zachtjes doorsudderen tot de saus voldoende ingedikt is.
Serveer de balletjes met couscous en bestrooi met verse koriander.
Ingrediënten
- voor 2-3 personen
- 400 gram lamsgehakt
- 2 kleine uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 theelepels ras el hanout
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 blik tomatenpuree
- 1 blik gepelde tomaten
- peper en zout
- bosje verse koriander
- evt. couscous
3 Comments
René van Zitteren
30 januari 2017 at 15:25De tomatenpuree en de gepelde tomaten worden niet vermeld bij de ingrediënten
Great Little Kitchen
30 januari 2017 at 15:29Beste René, bedankt voor de opmerking. Ik heb het gelijk toegevoegd!
Fred Boelhouwer
11 augustus 2020 at 14:54Lijkt mij erg lekker. Ga het binnenkort maken.
Groet Fred