De eerste Foodblogswap van het nieuwe jaar! Ik experimenteerde voor het eerst met rode linzen en maakte een Indiase dahl met rijst.
Ook dit jaar doe ik weer mee aan de maandelijkse recepten ruil onder foodbloggers. Elke maand mag ik van een andere foodblog koken. Ook gaat er iemand aan de slag met een recept naar keuze van mijn blog. Een leuke manier om zo nieuwe inspiratie op te doen en te zien welk recept er wordt gecreëerd op basis van één van mijn eigen recepten.
Ik mocht deze eerste editie van 2017 koken van de blog Kook Eet Deel van Marjolein. Een foodblog boordevol lekkere en makkelijke recepten.
Uit alle heerlijke recepten koos ik uiteindelijk voor de Indiase dhal met spinazie. In Maleisië heb ik erg lekker Indiaas gegeten, waaronder ook een goede dahl. Het dahl recept sprak me dus wel aan om zelf mijn eigen draai aan te geven.
De gekookte rode linzen heb ik gemengd door een mengsel van kokosmelk en tomatenblokjes. Dit gebaseerd op mijn favoriete Indiase curry. Deze is ook op basis van kokosmelk en tomatenblokjes. In plaats van ui heb ik een sjalotje gebruikt. De spinazie heb ik weggelaten. Dit was overigens geen bewuste keuze, maar omdat ik helemaal vergeten was om spinazie te kopen.
Uiteindelijk heb ik van bijna alle specerijen een theelepel vol toegevoegd, een stuk meer dan in het originele recept. Nog steeds vond ik de dahl een beetje aan de flauwe kant qua smaak. Tips zijn dus welkom om het gerecht nog wat beter te kruiden!
Zo maak je deze Indiase dahl met rijst
Spoel de rode linzen af.
Doe de linzen in een pan met 600 ml water en breng aan de kook.
Kook de rode linzen zachtjes gaar in 10-15 minuten tot ze zacht zijn.
Snipper ondertussen het sjalotje en snijd de teentjes knoflook fijn.
Verhit in een kookpan 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin het sjalotje 10 minuten zachtjes aan.
Voeg dan de knoflook, kurkuma, komijn en gemberpoeder toe. Bak dit ongeveer een minuut mee.
Voeg nu de kokosmelk en tomatenblokjes toe.
Breng het geheel langzaam aan de kook.
Roer de rode linzen door het mengsel van kokosmelk en tomatenblokjes.
Kook de rijst (bijv. pandanrijst) in een pan met water.
Snijd een halve komkommer doormidden en vervolgens in kleine blokjes.
Serveer de Indiase dahl met rijst en de komkommer.
Ingrediënten
- Voor 2-3 personen
- 200 gram rode linzen
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje kokosmelk (270 ml)
- 1 blikje tomatenblokjes (500 ml)
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/2 komkommer
- 200 gram rijst
- olijfolie
- zout
1 Comment
Ohmydish
27 januari 2017 at 22:16Deze Indiase dahl ziet er heerlijk uit, leuk recept om het (foodblogswap) jaar mee te beginnen!