Het kerstmenu voor dit jaar begint steeds meer vorm te krijgen. Vandaag deel ik een kerst recept voor een restaurantwaardig hoofdgerecht: Eendenborstfilet met pastinaakcréme en cranberrysaus.
Ik was nog even aan het twijfelen tussen kalkoenfilet of eendenborstfilet, maar uiteindelijk is het dus het laatste geworden. De eendenborst past namelijk net iets beter in het rood thema van mijn kerstdiner.
Twee weken terug waren mijn vriend en ik uit eten in een Italiaans restaurant hier in Breda. Daar had ik echt een heerlijk romige pastinaakcreme. Dat wilde ik zelf ook maken en zo kwam dit recept langzaam samen.
De cranberrysaus past ook zeer goed in het rode thema. Toen ik eenmaal de keuze had gemaakt voor een rood thema wist ik dat hierin sowieso cranberries terug zouden moeten komen. Die horen nou eenmaal bij de winter en kerst. Bovendien combineert het goed met wild en gevogelte, dus ook met eend.
Alleen over de opmaak van het bord ben ik nog niet helemaal tevreden. Daar zal ik nog even mee gaan experimenteren voor het kerstdiner.
Zo maak je deze eendeborsfilet met pastinaakcréme en cranberrysaus
Cranberrysaus
Meng de cranberries, kristalsuiker en het water bij elkaar in een steelpan.
Kook alle ingredienten samen ongeveer 15 minuten.
Laat goed inkoken, de saus moet langzaam dikker worden.
Haal de pan van het vuur zodra de saus dik is.
Je kunt de cranberrysaus al goed van tevoren maken en bewaren in een weckpot.
Dan hoef je de saus alleen op te warmen voor het serveren.
Pastinaakcréme
Schil de pastinaak en snijd in blokjes.
Breng de pastinaak aan de kook in een kookpan samen met melk en groentebouillon.
Laat ongeveer 10 minuten koken tot de pastinaak zacht is. Giet af maar bewaar het kookvocht.
Mix in een blender de pastinaak tot een mooie gladde en romige crème.
Voeg hiervoor een aantal lepels van het kookvocht en boter toe aan de gekookte pastinaak.
Breng de pastinaakcrème op smaak met peper en zout.
Gebakken eendenborstfilet
Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen.
Snijd met een scherp mes ruitjes in het vet van de eendenborst van ongeveer 0,5 cm diep.
Kruid de filets aan beide kanten met peper en zout.
Bak de eendeborstfilets in een gloeiend hete pan op de vetlaag. Het vet smelt nu vanzelf.
Wanneer het vet een stuk minder dik is geworden en mooi bruin kleurt is het tijd om het vuur laag te draaien. Draai de eendenborstfilets nu om en laat nog kort aan deze kant garen.
Haal de borsten uit de pan en laat de eendenborst heel eventjes rusten.
Maak op het bord eerst een bedje van de romige pastinaakcréme.
Leg hier bovenop de eendeborstfilet en maak het geheel tot slot af met de cranberrysaus on top.
Ingrediënten
Voor 6 personen
Cranberrysaus
- 350 gram cranberries
- 250 gram kristalsuiker
- 150 ml water
Pastinaakcrème
- 2 pastinaken
- 200 ml melk
- 200 ml groentebouillon
- 30 gram boter (ongezouten)
- peper en zout
Eendeborstfilet
- 6 eendeborstfilets
- peper en zout
No Comments