Soms dan heb je gewoon zin een lekker stukje warme apfelstrudel. Toch?
Vooral in de koude en donkere maanden vind ik het een echte verwennerij.
Nog lekkerder wanneer je het zelf maakt en geloof mij dat is echt minder moeilijk dan het lijkt.
Als je aan Oostenrijk en eten denkt, dan denk je aan schnitzel en apfelstrudel!
Dit zoete gebak heeft zijn oorsprong in Wenen.
Een ‘strudel’ is een laagjes gebak met een zoete vulling. De appelvulling is de meest bekende vulling.
In veel recepten wordt er gekozen voor bladerdeeg, dat dan gevlochten wordt.
Ik koos in mijn recept voor nog een dunner deeg en meerdere laagjes en maakte de apfelstrudel van filodeeg.
Volgens culy.nl is de filodeeg versie hun favoriete recept.
Ik volgde netjes het recept, maar ik heb wel een beetje rum toegevoegd.
De rozijnen heb ik kort laten wellen in eens scheutje Kaapverdische rum, een souvenir van mijn reis.
Dat geeft in mijn ogen de strudel vulling een wat meer uitgesproken smaak.
Apfelstrudel is lekker bij de koffie of thee, maar kan ook goed als nagerecht geserveerd worden.
Serveer er dan bijvoorbeeld een bolletje ijs of vanillesaus bij.
Ik kijk nu al uit naar onze wintersport in Oostenrijk, lekker opwarmen op de piste met thee en apfelstrudel.
Daar moet ik alleen nog wel eventjes op wachten, we gaan namelijk pas in maart.
Misschien dat ik daarvoor nog wel een keertje zelf dit recept ga maken!
Apfelstrudel van filodeeg
Ingredients
- 2 grote appels
- 1/2 vanillestokje
- 40 gram amandelschaafsel
- 50 gram rozijnen
- 1 citroen
- 50 gram kristalsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 6 vellen filodeeg
- 1 ei
- Zonnebloemolie
- Scheutje melk
- Scheutje rum
- Poedersuiker
Instructions
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes.
Wel de rozijnen ongeveer 10 minuten in een scheutje rum of lauwwarm water.
Rasp de schil van de citroen. Snijd de citroen en pers een halve citroen uit.
Meng nu in een kom het mengsel voor de vulling: de blokjes appel, citroensap, citroenrasp, amandelschaafsel, suiker, vanille merg van een half vanillestokje en de kaneel. Dit mengsel kun je eventueel ook eerder maken en tot gebruik in de koelkast bewaren.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg een vel filodeeg horizontaal, met de lange kant in de breedte op een grote snijplank. Bestrijk het gehele vel filodeeg met zonnebloemolie. Zorg dat het hele vel goed ingevet is en gebruik ongeveer een theelepel per vel. Leg hierop vervolgens een nieuw vel filodeeg, bestrijk met zonnebloemolie etc. Herhaal dit totdat je vier lagen filodeeg op elkaar hebt liggen.
Verspreid nu de vulling gelijkmatig over de onderste helft van het filodeeg en laat hierbij ongeveer 2 cm vrij van de randen.
Dek de vulling vervolgens af met 2 vellen filodeeg en bestrijk deze ook 1 voor 1 eerst met zonnebloemolie.
Kluts een ei en meng dit met een scheutje melk. Smeer alle randen in met dit mengsel.
Rol daarna het deeg voorzichtig tot een lange rol. Zorg ervoor dat alle uiteinden goed zijn ingestopt om lekken te voorkomen. Bestrijk de apfelstrudel rol ook helemaal met het ei-melkmengsel voor een mooie glans.
Leg de apfelstrudel op een ovenplaat bekleed met bakpapier en bak gaar in ongeveer 30 minuten op 200 graden.
No Comments