De portobello is in feite het grote broertje van de kastanjechampignon. De hoed kan wel tot 12 cm groot zijn. Dankzij zijn afmetingen is de portobello uitermate geschikt om te vullen. Gevulde portobello is een perfect voorgerecht, maar kan ook als bijgerecht geserveerd worden tijdens een diner.
In de basis bereid je een gevulde portobello in de oven. Voor een goede garing bestrijk je de portobello met olijfolie. Om de portobello te kunnen vullen hak je de steel af. Eventueel kun je het steeltje fijnhakken in kleine stukjes en gebruiken in de vulling. Schraap de sporen weg met een lepel en je portobello is klaar om te vullen.
Ik vroeg een aantal foodbloggers om hun favoriete recept te delen voor gevulde portobello. Er zijn verrassend veel mogelijkheden voor de vulling. Van geitenkaas tot spinazie en van couscous tot risotto. Uit alle reacties is dit mijn top 10 recepten voor gevulde portobello.
Gevulde portobello met geitenkaas
Geitenkaas en portobello’s zijn een goede combinatie. Geen wonder dat er allerlei variaties mogelijk zijn met geitenkaas. Alleen voor portobello met geitenkaas kom ik al tot 4 verschillende recepten.
Zelf maakte ik al eerder een vrij eenvoudige gevulde portobello met geitenkaas. Naast geitenkaas bestaat de vulling uit sjalotjes, knoflook en walnoten.
Portobello met geitenkaas, honing en pijnboompitten is een klassieke combinatie. Dat een portobello niet alleen te bereiden is in de oven, maar ook in een airfryer bewijst Simone van Foodquotes.
Of wat dacht je van een gevulde portobello met geitenkaas en pompoen? Deze variatie van cuisinevansabine.nl staat zeker op mijn lijstje om eens uit te proberen. Naast pompoen en geitenkaas bevat de vulling ook ontbijtspek en rozijnen.
Een bijzondere variatie tot slot is een portobello met geitenkaas en een gepocheerd ei. Dit recept is afkomstig van Blond met een groen geloof. Het gepocheerde ei geeft dit recept wel een extra moeilijkheidsgraad.
Gevulde portobello’s met spinazie
Net als Kookmeisje ben ik zelf ook gek op spinazie. Ik was alleen nog niet op het idee gekomen om portobello’s te vullen met spinazie.
Voor dit recept wok je de spinazie en meng je de uitgelekte spinazie met creme fraiche en Parmezaanse kaas. Bovenop de portobello komt nog mozzarella. Het ziet er op de foto in elk geval heerlijk uit!
Gevulde portobello met risotto
Van spinazie gaan we naar nog iets waar ik dol op ben, namelijk risotto. Mocht je nog wat risotto over hebben dan is dit perfect te gebruiken als vulling voor portobello’s. In dit recept van De smaak van Cecile wordt de portobello gevuld met een heerlijk romige pompoenrisotto. Het kost wel wat extra bereidingstijd om deze portobello te maken, maar dan heb je ook een goed vullende maaltijd en dat zonder vlees.
Portobello gevuld met aubergine
Van gevulde aubergine naar een recept voor een gevulde portobello met aubergine. Zo is het recept ontstaan van deze gevulde portobello met aubergine, cottage cheese en geraspte kaas van De Bakparade.
Een heerlijk romig recept dankzij de combinatie van de zachte aubergine en cottage cheese.
Portobello met couscous
Van risotto is het maar een kleine stap naar couscous als vulling. In dit recept van Eerst Koken wordt een portobello gevuld met een mengsel van couscous, zelfgemaakte rucolapesto en bacon. Uiteraard kan ook hier de kaas niet ontbreken en komt er bovenop nog wat zachte geitenkaas. Dit recept is helaas niet uitgetest op het kroost van Eerst Koken. Ik ben wel nieuwsgierig of kinderen ook zullen smullen van een gevulde portobello.
Gevulde portobello met verse worst
Het originele recept van Lovemyfood.nl heet eigenlijk “goddelijk gevulde champignons”. Aangezien een portobello een nogal uit de kluiten gewassen champignon is heb ik dit recept toch vermeld in dit rijtje. Of je nu champignons of portobello’s gebruikt, de bereidingswijze blijft exact hetzelfde. De champignons worden gevuld met een mengsel van verse worst, roomkaas, paneermeel, peterselie en Parmezaanse kaas.
Portobello Wellington
Het laatste recept is wel heel speciaal en is eigenlijk geen gevulde portobello. Veggievariation tovert een portobello om tot een heuse portobello wellington.
Een feestelijk gerecht en bovendien vegetarisch. De portobello vervangt in dit recept de runderbiefstuk uit de traditionele Beef Wellington en wordt omwikkeld met bladerdeeg.
4 Comments
Marianne
23 januari 2016 at 13:19Wat een lekker rijtje is het geworden zeg! Dankjewel voor het delen!
Great Little Kitchen
23 januari 2016 at 14:31Dankjewel!! Het was nog best lastig kiezen, maar volgens mij is het zo inderdaad een mooi rijtje geworden!
Leonie
27 januari 2016 at 12:39Een speciaal plekje voor mijn Portobello Wellington, leuk! Groetjes, van Leonie (http://www.veggievariation.nl/)
Catering Wassenaar
15 februari 2017 at 07:50Bedankt voor de leuke tips!!