Cameron Highlands is de plek waar de meeste Maleisiers naartoe gaan om te ontsnappen aan de hitte. Gelegen op ongeveer 1500m hoogte is het hier een stuk koeler dan in de rest van Maleisië. Met een gemiddelde temperatuur van 20-25 graden een ideaal klimaat voor allerlei gewassen, zoals thee, groente en aardbeien!
De reden om naar Cameron Highlands af te reizen is voor een bezoekje aan de theeplantages. De Engelsen konden niet zonder hun thee en hebben het hier geïntroduceerd. De theeplantages bestaan al vele honderden jaren. En zorgen voor de prachtige plaatjes hieronder. Ook al houd je niet van thee. Het uitzicht over de theevelden heeft iets magisch.
De theeplantages bezoek je het eenvoudigst door een Tour te boeken. Dan zie je in een halve dag de highlights. De theevelden, een uitzichtpunt op de top van de berg, Mossy Forest, thee proeven bij de grootste plantage Boh Tea en tot slot nog een bezoekje aan een aardbeienfarm.
Nu zijn aardbeien voor ons Europeanen niet heel bijzonder. Maar in Azië is het een uitdaging om aardbeien te laten groeien. Tenzij je het juiste klimaat hebt, zoals in de Highlands. De aardbeien die ik geproefd heb waren erg zoet. Zoeter dan de aardbeien van mijn balkonnetje!
Ik kon het dan ook niet laten om ook nog een aardbeiensap te bestellen. Zoner suiker! Hier gooien ze echt overal suiker bij, dus zorg dat je vooraf duidelijk zegt dat je zonder suiker wil. Het is zo puur met alleen aardbei al zoet genoeg 🙂
Theevelden en thee proeven
Terug naar de thee! De Tour begon met een korte wandeling door de theevelden. Onze gids wist ons hier voor de drukte af te zetten. Zodat we heel eventjes de velden voor ons zelf hadden. Daarna kwam de horde met toeristenbusjes binnengestroomd.
Vroeger werden de theebladeren met Dede hand geplukt. Nu gebeurd dit met een machine. Dit gebeurd met 2 mensen, allebei houden ze aan een kant de machine vast en gaan zo over de theestruiken. De theebladeren gaan vervolgens in een grote zak. Deze zijn vrij zwaar en worden gevuld tot wel 20kg. Zwaar werk dus!
Er werken vrij veel mensen op de theeplantages. Ze wonen in een soort kleine kampongs in de theevelden.
Ik bracht een bezoek aan de Boh Tea plantage. De volledige naam van het bezoekerscentrum is Boh Sungai Palas Tea Garden.
Je kunt hier verschillende soorten Boh Tea proeven. Op aanraden van onze gids koos ik voor de puurste vorm:Palas Suprême. Ik moet toegeven dat de thee eigenlijk maar weinig smaak had. Heel anders dan de English Breakfast thee. Sowieso ook een stuk lichter van kleur.
Bij de thee bestelde ik groene theekoekjes ook gemaakt met Boh Tea. Die waren wel weer erg lekker. Ze hebben trouwens ook aardbeien cheesecake!
Na de tasting (waar je overigens wel extra voor moet betalen) kun je nog rondlopen door de fabriek. De fabriek is alleen niet meer in gebruik nu. Dus ik vond het niet heel bijzonder. Bovendien moesten we al weer snel verder naar de aardbeienfarm.
Over de aardbeien valt weinig meer te vertellen haha. Ze groeien in de Cameron Highlands wel het hele jaar door. Daar ben ik dan weer jaloers op. Ik ben gek op aardbeien!
Ik kan onze gids Appu zeker aanraden. Hij werkt bij Discovery Cameron en de Tour is in een 4×4 jeep. Hij weet bovendien erg veel van planten. In de Mossy Forest hebben we van alles geproefd en gezien. Erg interessant. Een Tour is sowieso een must want dan zie je pas het echte Cameron Highlands. Toen ik aankwam in Tanah Rata was ik een klein beetje in shock. Het is er erg toeristisch en bovendien volgebouwd met hotels en ze blijven voorlopig nog even doorbouwen.
3 Comments
Tessa
12 september 2016 at 15:46Mooi he die theevelden! En ja…. lekkere aardbeien het hele jaar door, dat zou wat zijn als we dat hier ook hadden 😀 . Veel reisplezier nog!
Anne-Marie
11 januari 2017 at 08:19Hé wat leuk om dit terug te zien. Ben hier zo’n jaar of 20 geleden geweest, ook bij boh tea. Mooi daar!!
Great Little Kitchen
11 januari 2017 at 20:31Wat leuk zeg! Ook thee gekocht voor thuis? 20 jaar geleden was het denk ik wel nog een stuk minder toeristisch in de Cameron Highlands. Wordt nu echt helemaal volgebouwd helaas.