Kota Bharu is voor veel mensen een korte tussenstop tijdens hun reis. De meesten komen van of gaan naar de Perhentians. Ook voor mij was dit een korte stop op weg naar Perhentian Kecil, het kleine eiland van de Perhentians. Om toch een beetje een indruk te krijgen van de stad bleef ik hier 2 nachten, waardoor ik in elk geval een hele dag de tijd had om rond te lopen en de stad te verkennen.
Ik stond ‘s ochtends al vroeg op om een bezoekje te brengen aan de lokale markt Pasar Siti Khadija. Ik ben gek op markten, zeker hier in Azië is elk bezoek aan de markt een hele belevenis. Je moet er wel vroeg voor opstaan, de meeste bedrijvigheid vind plaats al vroeg in de ochtend. Ik was rond half 8 op de Kota Bharu markt en er was nog genoeg te beleven.
De Kota Bharu markt bestaat uit een aantal verdiepingen en ruimtes. Je kunt je prima een uur of langer hier vermaken. Zeker op de bovenste verdiepingen is het een doolhof met kleine gangetjes vol met kleine eettentjes en kraampjes. Vanaf boven heb je een geweldig overzicht op alle kraampjes en alle bonte kleuren beneden. Alleen al voor het uitzicht moet je dus zeker even boven gaan kijken!
Maleisisch fruit op de Kota Bharu markt
Helemaal beneden vind je een grote hal vol met fruitkraampjes. Van grotere stands vol met fruit tot vrouwen die op een kleedje op de grond zitten met slechts een paar vruchten voor zich. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de wat onbekendere fruitsoorten.
Ik koop wat snakefruit om te proeven. De schil van deze vrucht ziet eruit als de huid van een slang. De vrucht is sappig en heeft een zoetzure smaak. Daar kan ik best meer van eten.
Naast snakefruit koop ik ook nog een zak vol rambutan. Deze vruchten hebben een schil met harige stekels, maar zijn prachtig rood van kleur. Binnenin zit een soort lychee achtige vrucht. Ik houd niet van lychees, maar deze vrucht vind ik wel lekker!
Wat opvalt op de markt is de prijs van appels. Je betaalt hier ongeveer een euro of zelfs meer voor 1 appel. Bizar! De reden is dat de appels worden geïmporteerd vanuit Nieuw-Zeeland. Dat maakt ze zo duur. In plaats van een appel kun je beter kiezen voor fruit wat wel lokaal groeit, zoals banaan of ananas.
Veel groene groentes
De groente vind je in een andere ruimte ook op de benedenverdieping. Hier vind je prachtige lange groene bonen. Veel groen hier bij de groentes. Spinazie, bonen, okra, limoenen en kool. Maar ook taugé, verschillende soorten gember, knoflook en natuurlijk hete pepertjes.
Nasi Tumping
Naast groente kun je in dit gedeelte ook allerlei zoetigheden kopen en een aantal kant-en-klare maaltijden gevouwen in bananenbladeren. In de meeste pakketjes zit plakkerige rijst in combinatie met vlees, vis of groente. Ik koop hier Nasi Tumping, wat opgerold is tot een kegel. Voor de locals is dit een ideale snack tussendoor. Voor mij wordt dit onderdeel van mijn lunch.
Hele rijen kippen
Een bezoekje aan de vleesmarkt mag niet ontbreken. Hier liggen hele rijen met kippen. Het ziet er een beetje luguber uit, maar ik kan het niet laten om er een foto van te maken. Toch best intrigerend. Ze zijn al onthoofd, dat hoef ik dit keer gelukkig niet te aanschouwen. De stank op de vlees en vismarkt is niet erg fijn. Ik ga dan ook snel door naar boven.
De enige toerist op de markt
Ik zie helemaal geen andere toeristen op de markt. Ik word dan ook best aangestaard door iedereen. Kota Bharu is bovendien vrij streng moslim. Om niemand te beledigen heb ik daarom een lange broek en t-shirt aan. Vooral de dames beneden bij de zoetigheden zijn erg vriendelijk en laten me van alles proeven. Ik kan dan ook niet anders dan ook nog wat zoete snacks te kopen!
Na anderhalf uur verlaat ik met 2 tasjes vol fruit en ander lekkers de markt. Ik heb slechts 3 euro uitgegeven! Het begint te regenen dus ik ga snel terug naar mijn guesthouse om daar te genieten van een lunch bestaande uit al mijn inkopen op de markt.
No Comments