Waarom heb ik niet eerder dadelballetjes gemaakt? Dat vraag ik me nu echt af. Deze dadelballetjes met kokos, cacao en noten zijn namelijk een gezonde snack. En bovendien echt onweerstaanbaar lekker!
Ik ben vaak laat met het uitproberen van hippe recepten. Geen idee of deze balletjes, ook wel bekend als bliss balls nu nog steeds hip zijn. Dat waren ze een aantal jaar geleden in elk geval wel. Mede dankzij Rens Kroes en het uitkomen van haar boek Powerfood, waarin een recept staat voor chocoladeballetjes.
Het boek Powerfood staat al een aantal jaren in de kast en kwam o.a. terug in deze blog over gezonde kookboeken. Ik besloot het boek laatst weer eens open te slaan voor inspiratie. Daarbij kwam ik de chocosnack tegen, zo heten de dadelballetjes hier. Het klonk vrij simpel om te maken, dus ik ben meteen naar de supermarkt gegaan om de benodigde ingredienten te halen. Aangezien ik geen fan ben van chiazaad (ik ben geen vogel) heb ik dit weggelaten.
Het grote voordeel van dit recept: de keukenmachine doet het meeste werk! Je hebt ook maar een paar ingredienten nodig: dadels, kokosrasp, kokosolie, cacao en noten. Het is dus echt heel simpel! Ik heb hier gekozen voor een mix van amandelen en cashewnoten, maar je kunt ook hazelnoten of walnoten gebruiken.
Je moet alleen wel geduld hebben voor je het eerste dadelballetje kan proberen. De balletjes moeten namelijk minimaal een uur in de koelkast om harder te worden. Een goed excuus om gelijk een grote voorraad te maken, zodat je ze kunt uitdelen aan vrienden / familie / collega’s of gewoon lekker zelf opeten als healthy snack tussendoor. Je kunt de balletjes een aantal dagen bewaren in de koelkast of invriezen. Pas wel op want ze zijn verslavend lekker!
Dadelballetjes met kokos
Gezonde dadelballetjes met noten, kokosolie en cacao gerold in kokosrasp.
Ingredients
- 300 gram dadels (zonder pit)
- 250 gram noten (bijv. 150 gram amandelen en 100 gram cashewnoten)
- 80 gram kokosolie
- 3 eetlepels cacao
- kokosrasp
Instructions
Laat de dadels ongeveer 15 minuten wellen in een kommetje met koud water. Giet daarna de dadels af.
Doe de noten, kokosolie en cacao in de keukenmachine en mix alles goed fijn.
Voeg daarna de dadels toe en mix nog een keer tot ook de dadels er goed doorheen gemixt zijn.
Schep het mengsel voor de dadelballetjes in een kom en laat 10 minuten staan.
Maak vervolgens balletjes van ongeveer 2-3 cm dik en rol ze door de kokosrasp.
Leg alle dadelballetjes in een afgesloten bakje en zet ze voor minimaal 1 uur in de koelkast. Daarna kun je ze gaan proeven!
3 Comments
A-M
13 februari 2021 at 20:16Hoi! 10 minuten wellen in koud water resulteerde bij mij in harde dadels, oftewel: het deed niet zoveel… Kokend water wordt vaker geadviseerd zag ik. Afgieten wanneer het hete water koud geworden is.. Verder denk ik dat het een prima recept is ๐
GreatLittleKitchen
10 mei 2021 at 12:34Het recept komt uit het boek Powerfood van Rens Kroes. Maar je hebt helemaal gelijk en het moet inderdaad lauwwarm water zijn!
A-M
13 februari 2021 at 20:17Ik bedoel natuurlijk een kwartier wellen in koud water…