Een luxe versie van arretjescake met pistachenoten.
Deze arretjescake maakte ik voor de Foodblogswap van deze maand.
Toen ik het recept voor arretjescake zag op Ohmydish.nl kreeg ik gelijk een gevoel van nostalgie.
Ik at dit vroeger in Groningen namelijk vaak bij een verjaardag.
Wel mocht ik altijd maar รฉรฉn plakje, want het is een behoorlijk machtige cake.
Een caloriebommetje is het dus zeker, gezien de hoeveelheid boter en suiker die erin gaan.
Ik ben eigenlijk wel verbaasd dat ik dit nog nooit eerder zelf had gemaakt.
Het is namelijk een eenvoudige cake om te maken.
De cake is ook no-bake en hoeft dus niet in de oven.
Wel moet je voldoende geduld hebben tot je mag gaan proeven.
De cake moet minimaal 2 uur en het liefst toch nog wel iets langer afkoelen in de koelkast.
Er zijn meerdere recepten voor arretjescake.
In Duitsland, waar een deel van mijn familie vandaan komt, kennen ze deze cake ook als ‘Kalter Hund’.
Ik heb me nu bijna volledig aan het recept van Ohmydish gehouden.
Als extra twist heb ik een deel van de maria koekjes vervangen door pistachenoten.
Let wel op dat er gebruik wordt gemaakt van rauwe eieren in deze versie.
Zorg er dus voor dat je verse eieren gebruikt of kies ervoor om het ei weg te laten.
Of je je dan verder volledig aan het recept kunt houden weet ik helaas niet.
Bewaar de arretjescake in de koelkast en nodig vooral vrienden uit om te komen proeven.
Zo voorkom je dat je stiekem toch de halve cake alleen op eet!
PS: Op de foto zie je de pistachenoten bijna niet, maar die zitten er wel degelijk in.
Arretjescake met pistachenoten
Een luxe versie arretjescake met pistachenoten
Ingredients
- 4 eieren
- 250 gram suiker
- 125 gram cacao poeder
- 375 gram roomboter
- 225 gram Maria koekjes
- 75 gram pistachenoten
Instructions
Bekleed een cakeblik met bakpapier en zorg ervoor dat het bakpapier een stukje over de rand uitsteekt. Zo kun je straks de arretjescake makkelijk uit de vorm halen.
Smelt de roomboter in een steelpannetje.
Meng ondertussen de eieren en suiker tot een glad mengsel met een mixer.
Voeg de gesmolten boter toe aan het mengsel en zeef nu beetje bij beetje al mixend de cacaopoeder erbij. Blijf mixen tot er een mooi glad chocolade mengsel overblijft.
Hak de maria koekjes in stukken (bijvoorbeeld in vieren) en roer deze samen met de pistachenoten voorzichtig door het mengsel.
Schenk het mengsel in het cakeblik en verdeel het mengsel goed over de vorm.
Laat het cakeblik zachtjes op het aanrecht vallen om de luchtbelletjes te verwijderen.
Dek de arretjescake af met plasticfolie en plaats de cake nu minimaal 2 uur in de koelkast.
No Comments