Voor zijn verjaardag trakteerde ik mijn vriend op een uitgebreid 5-gangen diner bij Tout à Fait in Maastricht.
Dit etentje is inmiddels alweer een maand geleden (24 juni), maar toch zeker de moeite waard om met jullie te delen.
Tenslotte gaan we niet dagelijks uit eten bij een restaurant met een Michelin-ster!
Tout à Fait ligt midden in het historische centrum van Maastricht.
Vlakbij het Onze-Lieve-Vrouweplein en de Maasboulevard in een rustig straatje.
Sinds 2002 is het restaurant in het bezit van 1 Michelin ster.
De filosofie van patron-cuisiner Bart Ausems spreekt me vooral erg aan.
Hieronder een quote van hem uit het boekje over Tout à Fait dat op tafel lag:
“De natuur zo mooi. Wie goed kijkt, raakt niet gauw uitgekeken. Ik toon hem graag in zijn volle pracht op uw bord. Niet meer dan vijf handelingen verricht ik per gerecht. En elk bord zal niet meer dan vijf ingrediënten bevatten. Opdat de focus daar ligt waar het werkelijk om draait: goed en eerlijk eten!”
Dit had wel tot gevolg dat ik bij elk gerecht probeerde te achterhalen of er inderdaad niet meer dan vijf ingrediënten waren gebruikt. Uiteraard deed ik ook een poging om de vijf handelingen te achterhalen.
Het 5-gangen diner
We begonnen de avond met een aperitief: een glaasje bubbels om maar meteen goed af te trappen.
Geserveerd met een pre amuse en gevolgd door een amuse.
Altijd leuk als je verwend wordt met meerdere amuses!
De pre amuse bestond o.a. uit een cornetto met een chutney van mango en gazpacho van tomaat.
De amuse was een crème van komkommer, een mousse van augurk, een Hollandse nieuwe, gelei van bietjes en een kroepoek van curry.
Daarna moesten we een keuze maken, gaan we voor 4 of 5 gangen?
We kozen in eerste instantie voor het 4-gangen menu.
Maar na het hoofdgerecht besloten we om toch ook nog de 5e gang toe te voegen aan ons diner.
Gelukkig was dat geen enkel probleem, ook al was dit niet helemaal de gebruikelijke volgorde.
Erg blij met onze keuze, dit was namelijk zonder twijfel ons favoriete gerecht van de avond.
Maar eerst terug naar het voorgerecht. Het voorgerecht was een kalfstartaar met een gepaneerde kalfszwezerik, parels van tonijn en bolletjes van meloen.
Gevolgd door een 2e voorgerecht: rogvleugel met een antiboise van daslookcrème.
Het hoofdgerecht was ossenhaas van Lakervelder rund met seizoensgroenten. Het vlees was mooi gegaard (medium rare).
Daarna kwam onze extra 5e gang, maar eigenlijk het tussengerecht: een zacht gegaard Iberico wangetje met zomertruffel.
Ik ben gek op truffel, dus ik denk dat het daarom mijn favoriete gerecht was.
Het dessert was een Franse klassieker: een pêche melba.
Bij een uitgebreider a la carte menu (7-gangen) mag je ook een aantal kaasjes kiezen van de kaastrolley.
Erg jammer dat dit geen onderdeel was van ons diner. Alleen het uitkiezen leek me al een leuke ervaring.
We sloten het diner af met een kopje espresso. Daarbij hoorden ook nog een aantal friandises.
Toen we de rekening kregen schrokken we wel een beetje van het eindbedrag.
De allerduurste espresso die we ooit gehad hebben (18 euro voor 2 espresso + friandises), maar dat mocht de pret van een verder zeer geslaagde avond gelukkig niet drukken.
Culinair genieten met een overnachting
Het diner was onderdeel van een culinair arrangement dat we boekten via Kras.
Inclusief een overnachting op een bijzondere locatie net buiten Maastricht op Buitenplaats Vaeshartelt.
We hebben samen met onze teckel Frits heerlijk geslapen in onze hotelkamer.
Erg leuk dat hij ook mee mocht logeren hier!
Het was zijn eerste keer mee in een hotel en dan gelijk zo luxe en met een enorme tuin.
Na een uitgebreid ontbijtbuffet zijn we uitgecheckt om vervolgens nog een dagje rond te dwalen door Maastricht!
No Comments