Rabarber is een echte zomerse groente, lekker zoet en ideaal voor gebakjes en taarten. Op deze zonnige zondag begin ik mijn ochtend met het bakken van deze heerlijke rabarbertaart.
Bereidingswijze
Het recept van deze rabarbertaart komt van Made by Ellen.
Begin met het beslag voor de taartbodem. Doe de bloem, het zout en de boter in een kom en kneed het met je vingers tot een kruimelig beslag.
Voeg vervolgens het ei en en de rietsuiker erdoor.
Leg het deeg ongeveer 20 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Ondertussen heb je tijd om de rabarbercompote en de crumble te maken.
Was de rabarber en snijd in stukken van ongeveer 1,5cm. Gebruik alleen de stengel van de rabarber.
Doe de rabarber, de rietsuiker, het vanille extract en een beetje citroensap (of sinaasappelsap zoals in het originele recept van Ellen) in een pan. Breng de rabarber op middelhoog vuur aan de kook en laat dan op een laag vuurtje ongeveer 12 minuten doorpruttelen. Roer goed, zodat je een mooie rabarbercompote krijgt.
Nu is het de beurt aan de crumble. Meng de bloem en koude blokjes boter in een kom tot een kruimelig mengsel.
Kneed vervolgens ook de rietsuiker en havermout erdoor. Bij gebrek aan havermout heb ik crunchy muesli gepakt, even in de keukenmixer fijngemalen en vervolgens bij de kom.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg over een ingevette bakplaat.
Ik heb helaas geen bakplaat, dus heb hiervoor een braadslee gebruikt. Zorg dat de dikte van de bodem overal ongeveer gelijk is.
Prik gaatjes in het deeg en zet de bodem voor 10-15 minuten in de oven.
Haal de bodem uit de oven en verdeel de rabarbercompote over de bodem.
Strooi de crumble er in een dun laagje overheen. De taart mag nu terug in de oven op 200°C. Bak de taart ongeveer 20 minuten. De rabarbertaart is klaar wanneer de crumble bruin is.
Laat de taart even afkoelen, snijd in stukken en serveer met een beetje poedersuiker. Heerlijk voor een zomerse picknick!!
Ingrediënten
Voldoende voor 10-12 personen
Voor de taartbodem
- 250 gram bloem gezeefd
- 5 gram zout
- 125 gram boter, in blokjes op kamertemperatuur
- 125 gram rietsuiker
- 1 ei
Voor de rabarbercompote
- 1 kg rabarber
- sap van 1 citroen of sinaasappel
- 100 gram rietsuiker
- 1/2 theelepel vanille extract
Voor de crumble
- 70 gram bloem
- 70 gram havermout of muesli
- 70 gram rietsuiker
- 70 gram koude boter
- evt. poedersuiker
No Comments