Na mijn verblijf bij de turtles op Tioman Island ben ik verder doorgereisd naar de westkust, naar Melaka. Een stad rijk aan historie, o.a. Hollandse historie. Uiteraard ben ik op zoek gegaan naar de Dutch Heritage, maar mijn bezoek aan Melaka stond verder vooral in het teken van Nyonya food.
Van 1641 tot 1825 is Melaka in Nederlandse handen geweest. Er zijn nog een aantal duidelijke overblijfselen van deze Nederlandse geschiedenis. O.a. Het Stadthuys, een kerk, graven en een aantal benamingen van straten waaronder Heeren street. In deze straat bezocht ik het Baba en Nyonya Heritage museum. Gevestigd in een oud Chinees shop house.
Het huis is in het bezit van een rijke familie. Tijdens een rondleiding door het huis leerde ik meer over de Baba en Nyonya cultuur. Baba = man en Nyonya = vrouw. Het is de tweede generatie Chinese Immigranten in Maleisië. Chinese handelaren kwamen naar Maleisië voor de business en trouwden hier met lokale vrouwen. De cultuur is hierdoor een mix tussen Malay en Chinees, maar het Chinees heeft toch wel duidelijk de boventoon. Ook in het eten!
Melaka is 1 van de steden in Maleisië waar je terecht kunt voor de Nyonya keuken. Typische Nyonya gerechten zijn o.a. Pop Piah, Laksa (Nyonya-style) en Cendol. Ook al was ik maar 2 nachten in Melaka. Ik heb alle bovenstaande gerechten geprobeerd!
Pop Piah
Mijn Nyonya food Tour begon met Pop Piah op de night market van Jonker street. In het weekend (vr-zo) wordt Jonker Street in Chinatown omgetoverd tot een drukke night market met allerlei stalletjes, zowel eten als kleding en hebbedingetjes. Vooral op zaterdag vind je aan het einde van de Jonker Street veel food stalls.
Hier vind je ook kraampjes die Pop Piah verkopen. Pop Piah is te vergelijken met een loempia gevuld met groenten. Meestal wordt de Pop Piah in stukjes geserveerd, zodat je het makkelijker kunt eten. Dit keer was het een hele loempia. Lekker krokant van buiten. Wat wij kennen van loempias. De exacte inhoud vond ik lastig te raden. Meestal bevat de vulling van Pop Piah uit bamboescheuten, wortel, Jicama en taucheo (gefermenteerde sojaboon pasta) waarin de groenten kort worden gebakken.
Ik weet inmiddels dat dit geen originele Popiah was, deze zijn namelijk helemaal niet krokant, maar hebben een dun en zacht jasje zoals een pannenkoek.
De Popiah kan verschillende vullingen en toppings hebben. Waaronder beef, Chicken of vegetarisch.
Nyonya Laksa
Mijn favoriete gerecht in Singapore was zonder twijfel de Laksa. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar de Nyonya laksa in Melaka. UIteindelijk heb ik geen traditionele Nyonya laksa gegeten maar een wat eigentijdsere versie bij Calantha.
De Laksa heette ook Calanthe Laksa en bestond uit kokosmelk, limoengras, garnalenpasta, tofu puffs, fish balls, fried beancurd, gekookt ei, fishcake en taugé. Een andere variant dan in Singapore, daar had ik geen fish balls in m’n Laksa.
Nu moet ik nog steeds de asam Laksa proberen, dat is een zure versie zonder kokosmelk. Maar dat komt vast goed in Penang.
Cendol
Cendol is een soort ijsje. Daar kun je het in mijn ogen het beste mee vergelijken. Het is wel een ijsje met een verrassing. Het begint met een zoete bol ijs bestaande uit geschaafde palmsuiker. Lekker zoet en een beetje karamelachtig. De bol smelt langzaam en dan komt de surprise in de vorm van bruine bonen en groene jellybean achtige sliertjes.
De combinatie ijs en bruine bonen zag ik niet echt aankomen en ik weet nog steeds niet echt wat de groene sliertjes zijn. Ik moet dan ook toegeven dat ik m’n Cendol niet helemaal heb opgegeten. Misschien nog maar een keer proberen om er een beter oordeel over te geven!
1 Comment
Hotspot: East & West Rendezvous Melaka - Great Little Kitchen
30 augustus 2016 at 09:25[…] Melaka draaide mijn gehele bezoek vooral om het ontdekken van Nyonya food.Ik ontdekte een leuk authentiek restaurantje in Chinatown: East & West Rendezvous. Where East […]