Het is mosselseizoen! Bij zomer denk ik automatisch aan mosselen. Waarschijnlijk komt dit doordat je ze dan ineens overal aan de kust op de kaart ziet staan. Het is wat mij betreft ook echt genieten om samen in de avondzon een mosselpannetje leeg te eten met uitzicht op het water.
Zelf had ik alleen nog nooit een mosselpannetje gemaakt. Tot vandaag dus. In ons wekelijkse boodschappenpakket zat namelijk een groot pakket van wel 2kg verse Zeeuwse mosselen. Mijn vriend en ik hebben heerlijk samen op ons balkon gesmuld met een glaasje wijn en stokbrood erbij. Onze avond kon niet meer stuk!
Dit mosselpannetje heeft een Frans tintje, namelijk een heerlijke roomsaus op basis van crème fraîche. Bovendien geserveerd met een typisch Frans stokbroodje.
Bereidingswijze
Controleer 1 voor 1 alle mosselen. Geef een tik op de mosselen, ze moeten dan langzaam sluiten. Gooi de mosselen die niet sluiten weg.
Hak het teentje knoflook fijn. Snijd de courgette in kwartjes.
Verhit in een ruime hoge pan wat olijfolie en fruit hierin de knoflook.
Voeg de courgette toe en bak ongeveer 1 minuut mee.
Schenk de droge witte wijn in de pan om te blussen.
Leg de mosselen op de knoflook en courgette en strooi er flink wat peper overheen.
Doe een deksel op de pan en kook de mosselen in ongeveer 6-8 minuten met een gesloten deksel.
De mosselen zijn klaar wanneer alle schelpen open staan.
Neem de mosselen uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Laat het mosselvocht op hoog vuur ongeveer 1/3 inkoken.
Roer de crème fraîche en de blaadjes tijm door het mosselvocht. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe naar smaak.
Schep de mosselen op een bord en schenk de roomsaus er overheen.
Serveer met stokbrood en als smeersel bij het brood is mijn homemade knoflookboter een echte aanrader.
Ingrediënten
-
Voor 2 personen
- 2kg Zeeuwse mosselen
- 1 teentje knoflook
- 1/2 courgette
- 100ml crème fraîche
- 75ml droge witte wijn
- 1/2 eetlepel tijmblaadjes
- olijfolie
No Comments