Opnieuw komen mijn Duitse roots boven met een nieuw flammkuchen recept. Dit keer de traditionele flammkuchen met spek en ui. Wat mij betreft een lekker recept voor een zomerse lunch of diner.
Al eerder maakte ik flammkuchen met gerookte zalm en courgette naar een recept uit het boek Kitchen Table Food. Dat was goed bevallen en ik moest me dan natuurlijk ook nog een keertje aan de traditionele flammkuchen wagen. Alle belangrijke ingredienten: spekjes, ui en creme fraiche waren in huis dus dit leek me wel het perfecte moment.
Oefening baart kunst, want ik ben dit keer al veel meer te spreken over het deeg. Ik heb het deeg opnieuw gemaakt van een combinatie van speltmeel en bloem. Extra lang gekneed dit keer en wat meer gist toegevoegd. Waarschijnlijk komt het door dat extra beetje gist, maar na een uur rijzen onder een theedoek had het deeg echt enorme proporties aangenomen. Meer dan genoeg voor 3 flammkuchen.
Nog een tip: rol de bodem goed dun uit en smeer vooral een dikke laag creme fraiche op de bodem voordat deze de oven in gaat. De creme fraiche smelt en dan houd je nog een dun laagje over. Een dunne bodem wordt bovendien lekker krokant en dat is stiekem toch wel het lekkerst!
Bereidingswijze
Meng in een kom de speltmeel en bloem met een snufje zout, gist, de olijfolie en lauwwarm water.
Kneed het mengsel tot een mooi en soepel deeg. Kneed het deeg lekker lang, dat zorgt voor het beste resultaat.
Dek het deeg vervolgens af met een theedoek en laat op kamertemperatuur minimaal 1 uur rijzen.
Snijd ondertussen de ui in ringen.
Bak de spekjes aan in een koekenpan. Ze hoeven nog niet helemaal krokant te zijn, aangezien ze ook nog de oven in gaan.
Verwarm de oven voor op 240ยบC graden of de hoogste stand. Verleng dan wel de baktijd.
Strooi wat bloem op een werkblad en rol hier de helft of driekwart van het deeg op uit.
De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je bakplaat.
Rol het deeg nu dun mogelijk uit met behulp van een deegroller en creรซer een ovalen vorm.
Leg het deeg op de bakplaat en verdeel de helft van de creme fraiche over het deeg.
Verdeel nu de helft van de uienringen en de spekjes over de creme fraiche.
Strooi tot slot wat peper en zout er overheen.
Bak de flammkuchen in ongeveer 10-12 minuten tot het deeg mooi goudbruin en krokant is.
Herhaal het recept voor het overgebleven deeg.
Ingredienten
- voor 2 a 3 flammkuchen
- 200 gram speltmeel
- 200 gram bloem
- 7 gram gedroogde gist
- 2 tl zout
- 200 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie
- 200 ml creme fraiche
- 1 grote ui
- 250 gram spekjes
1 Comment
Demi | DE KOOKFABRIEK
27 juli 2016 at 13:53Dit gerecht staat nog op mn lijst van dingen die ik graag nog een keer wil maken. Leuk recept!