Eindelijk is het zomer in Nederland! Deze luchtige plaatcake met perzik maakte ik op een regenachtige zondag in juni. Dat soort dagen duik ik het liefste de keuken in om iets lekkers te bakken.
Het ultieme comfort food als troost voor het slechte weer. Met mooi weer heb ik toch minder zin in bakken. Voor deze cake zou ik zeker wel een uitzondering maken en bijvoorbeeld al ‘s ochtends vroeg de keuken induiken!
Voor deze plaatcake heb ik wilde perziken gebruikt. Deze perzik heeft een wat wilder uiterlijk en is nog zoeter dan de gewone perzik. De schil is bovendien makkelijker te verwijderen. Dat maakt de wilde perzik ideaal voor gebruik in cake of taart.
De cake is gemaakt op basis van Griekse yoghurt. Er komt geen boter aan te pas. De Griekse yoghurt maakt de cake extra luchtig. Dat vind ik persoonlijk een stuk lekkerder dan een zwaardere romige cake. Bovendien is de cake zo ook iets gezonder.
Dankzij de perzik is dit een heerlijk zoete cake. Zelf ben ik gestopt toen de bovenkant van de cake vol lag met perzik partjes, maar er mag stiekem best nog een extra laag perzik op. Verdubbel dan het aantal perziken.
Zijn er geen verse perziken verkrijgbaar, bijvoorbeeld in de winter, dan kun je deze plaatcake ook maken met perzik uit blik. De smaak zal dan weer compleet anders zijn. Mijn voorkeur gaat toch wel uit naar verse perziken!
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in een kom de Griekse yoghurt, eieren, suiker, vanillesuiker en zonnebloemolie tot een mooi glad mengsel.
Spatel vervolgens de bloem en het bakpoeder er doorheen en meng voorzichtig tot een luchtig cakebeslag.
Verwijder de schil van de perziken en snijd de perziken in gelijke partjes.
Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het cakebeslag in de vorm.
Verdeel de perzik partjes over het beslag tot de hele bovenkant bedekt is.
Bak de plaatcake nu gaar in ongeveer 60 minuten op 180 graden.
Prik voor de zekerheid met een houten prikker in de cake om te controleren of de cake gaar is.
Laat de cake een beetje afkoelen. Bestrijk de bovenkant tot slot met wat abrikozenjam.
Hier gaat de cake mooi van glanzen en dit geeft de cake nog wat extra smaak.
Ingrediรซnten
- 3 a 4 (wilde) perziken
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 175 gram Griekse yoghurt
- 150 gram suiker
- 3 eieren
- 80 ml zonnebloemolie
- 1 zakje vanillesuiker
- abrikozenjam
4 Comments
Marlies
15 juli 2016 at 21:22Ziet er lekker uit. Mooie taartschep heb je trouwens ๐
Great Little Kitchen
18 juli 2016 at 11:04Dank je Marlies! De taartschep heb ik gekocht bij een brocantewinkel Pronck & Praal. Erg blij mee ๐
Karen
16 mei 2017 at 12:35Ziet er heerlijk uit! Zou je de bloem voor amandelmeel kunnen vervangen, voor een glutenvrije variant?
GreatLittleKitchen
21 mei 2017 at 10:17Dat is uiteraard mogelijk! De structuur van de cake wordt dan mogelijk wel iets anders, afhankelijk van het type meel.