Het was een drukke maand. Ik deed namelijk dit keer niet alleen mee aan de Foodblogswap, maar ook aan de Mysterybox challenge. Stiekem ben ik ondertussen ook druk met een nieuw item op mijn blog: Een kijkje in de keuken van.. Tussendoor heb ik natuurlijk tijd vrij gemaakt om iets lekkers te maken van de blog Anita’s potjes en pannen. Namelijk heerlijke kwarkbollen met rozijnen en cranberries.
Anita kookt tarwevrij, e-nummer vrij en suikervrij. Respect! Dat lijkt me zeker als moeder een behoorlijke uitdaging.
Ik had wel zin om iets lekkers te bakken en zag een ruime keuze met recepten voor taart, koekjes etc. Ik koos uiteindelijk voor het suikervrije kwarkbrood met gedroogde vruchten.
Ik heb mij grotendeels aan het basisrecept gehouden. Voor zover ik weet is mijn recept ook geheel e-nummer vrij, tarwevrij en suikervrij. In plaats van een heel kwarkbrood heb ik er kwarkbollen van gemaakt. Een soort rozijnenbollen, maar dan net iets anders.
Mijn kwarkbollen bevatten naast rozijnen ook cranberries. Dat leek me wel een goede combinatie. In plaats van cranberries kun je ook kiezen voor kwarkbollen met de gedroogde vrijgen en abrikozen uit het originele recept van Anita.
Binnen 2 dagen waren de kwarkbollen op. Het blijkt een aantrekkelijk tussendoortje en ook als ontbijt met een kopje koffie vielen de kwarkbroodjes goed in de smaak. Voor herhaling vatbaar dus. Verwacht overigens geen smeuïge bollen, de structuur komt het dichtste in de buurt van brood.
Bereidingswijze
Wel eerst de rozijnen en cranberries in heet water voor ongeveer 5 a 10 minuten.
De cranberries en rozijnen worden zo zachter en sappiger. Dat maakt de kwarkbollen wat minder droog.
Mix in een kom het speltmeel, de kaneel en bakpoeder goed door elkaar.
Voeg vervolgens 1 ei en de kwark toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg de rozijnen en cranberries toe en meng deze er ook helemaal doorheen.
Je krijgt nu een plakkerig brooddeeg. Bij mij leek het deeg nog iets te droog dus ik heb er nog een eetlepel olijfolie door gedaan.
Maak met behulp van 2 eetlepels bollen (+/- 12) en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de bollen, de kwarkbollen gaan namelijk nog iets rijzen in de oven.
Verwarm de oven niet voor, maar zet de kwarkbollen direct in de oven op 180 a 200 graden. Dit is afhankelijk van je oven.
Bak de kwarkbollen gaar in ongeveer 25 minuten. Controleer met behulp van een houten prikker of de bollen inderdaad gaar zijn.
Je kunt de kwarkbollen het beste bewaren in een luchtdichte zak. Ik heb ze bewaard in een koekblik en dan zijn ze de volgende dag toch al iets minder lekker qua structuur.
Ingrediënten
- voor 12 kwarkbollen
- 250 gram speltmeel
- 250 gram kwark (bijv. franse magere kwark)
- 1 ei
- 1 eetlepel bakpoeder
- 75 gram rozijnen
- 75 gram cranberries
- 2 theelepels kaneel
- 1 eetlepel olijfolie
5 Comments
Anita
31 juli 2015 at 14:46Leuk recept zo! Ik ga de link plaatsen op m’n Facebookpagina.
Groetjes Anita
Great Little Kitchen
31 juli 2015 at 18:33Hoi Anita, bedankt voor het compliment. Het was een geslaagd recept!
Bibiane
4 augustus 2015 at 22:21Dit ziet er erg lekker uit, ik hou van cranberries!!
Foodie Marjan
30 maart 2016 at 20:20Dit recept heb ik gemaakt voor de foodblogswap van deze maand! Morgen rond 20:00 komt hij online. Maar ze smaken echt heerlijk!
Great Little Kitchen
30 maart 2016 at 21:37Leuk! Ben benieuwd naar het foodblogswap recept!