Een waar feestmaal op deze vrijdagavond: scholfilet met aardappelgratin. Het is natuurlijk weer vrijdag. Dus dat betekent visdag. Vandaag speelt de schol daarin een hoofdrol.
In ons boodschappenpakket zaten deze week namelijk 2 reuze hele schollen. Echt groot waren ze. Het was eigenlijk zelfs iets te veel voor 2 personen, vandaar dat we er scholfilets van hebben gemaakt.
Hoe vinden jullie de scholfilet qua vorm? Mijn vriend heeft de schol gefileerd. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dit klusje zelf niet zo goed aandurfde. Dit terwijl ik toch wel al eerder bijvoorbeeld een hele gebakken schol heb gemaakt. De volgende keer zal ik me er ook eens aan wagen. Wel op voorwaarde dat we dan een goed fileermes hebben om de vis mee te fileren. Ons huidige koksmes is eigenlijk niet scherp genoeg voor dit soort klussen.
Hoe fileer je eigenlijk een schol? In dit filmpje wordt het fileren van de schol duidelijk uitgelegd. Het gaat alleen wel een stuk soepeler dan bij ons. Maar dat ligt waarschijnlijk aan het mes. Ook voor het fileren van een vis geldt: oefenen baart kunst.
Bij de gebakken scholfilet maakte ik een aardappelgratin van nieuwe aardappelen. Nieuwe aardappelen zijn aardappelen van een nieuwe oogst. In dit geval zijn het de eerste aardappelen van Nederlandse bodem. Jammie! Vooral erg fijn om te schillen, want deze aardappelen hebben een dunnere schil. Deze aardappelgratin is trouwens zonder kaas, dat maakt het een gezond recept.
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd de aardappelen in stukken.
Breng een pan water aan de kook en kook hierin de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar.
Giet de aardappelen af, laat ze even schrikken met koud water en zet de aardappelen vervolgens apart.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Snipper 1 a 2 sjalotjes en verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan.
Fruit hierin de sjalotjes aan.
Voeg de aardappelen toe en prak ze met een vork tegen de rand van de pan tot er kleinere stukjes aardappel overblijven.
Haal de pan van het vuur en meng de crème fraiche en fijngehakte basilicum door het aardappelmengsel.
Verdeel het mengsel over de bodem van een ingevette ovenschaal.
Bak het aardappelgratin in ongeveer 15 minuten op 200 C.
Fileer ondertussen de schol en snijd mooie scholfilets.
Besprenkel de scholfilet met wat zout en limoensap.
Bak de scholfilet in een beetje olijfolie gaar.
Serveer de scholfilet op een bord met de overgebleven schijfjes limoen en een schep van de aardappelgratin.
Het staat niet op de foto, maar we aten hier ook nog een frisse tomatensalade bij.
Ingrediënten
- voor 2 personen
- 1 a 2 schollen (afhankelijk van de grootte)
- 1 limoen
- 250 gram nieuwe aardappelen
- 100 gram crème fraiche
- handjevol verse basilicum
- 1 a 2 sjalotjes
- olijfolie
No Comments